Volledig scherm
EINDHOVEN - Jan en Astrid van der Meijden zijn blij met het wekelijkse voedselpakket. © Jean Pierre Reijnen

Eindhovense klanten voedselbank: ‘Regering moet stoppen met liegen’

EINDHOVEN - Jan en Astrid van der Meijden uit Eindhoven hadden op een gegeven moment nog maar veertig euro per week om van te leven. 

Schaamte? Ja, die was er wel degelijk. De allereerste keer dat hij zich samen met zijn vrouw Astrid bij de voedselbank meldde, voelde Jan van der Meijden (78) zich daar bepaald niet prettig bij. ,,Je kunt niet meer voor jezelf zorgen. Dat gevoel is vreselijk.” Astrid (71): ,,Was dit nou het resultaat van al die jaren hard werken?” 

Maar de schaamte vervaagde snel. Met een netto besteedbaar inkomen van 156 euro per maand hadden ze er gewoon recht op, werd hen verteld bij de Werkplaats Financiën van welzijnsorganisatie Lumens. ,,Mensen hoeven zich niet te schamen”, benadrukt Jan. De regering daarentegen wel, vindt zijn vrouw: ,,Zij moet stoppen met liegen door te zeggen dat iedereen er in deze tijd van economische groei op vooruit gaat.” 

Het stel ondervindt dagelijks de gevolgen van bezuinigingen, duurder wordende ziektekostenverzekeringen en stijgende energieprijzen. ,,De kloof tussen arm en rijk groeit. Het is niet voor niets dat de Voedselbank Eindhoven er vorig jaar zoveel gezinnen bij kreeg.”   

Gezondheid

Door de slechte gezondheid van Astrid is het stel veel geld kwijt aan medische zorg. ,,Vorig jaar hebben we meer dan tweeduizend euro uitgegeven aan medicijnen die niet vergoed werden.” Jan reed tot drie jaar geleden nog op een taxibusje, na jarenlang voor onder meer Philips en ASML te hebben gewerkt. ,,Tien jaar lang, tot mijn 75e, heb ik doorgewerkt om de medische kosten voor mijn vrouw te kunnen betalen; zij is longpatiënte en heeft diverse voedingsintoleranties. Drie jaar geleden kwam ik in de ziektewet terecht; mijn lichaam wilde niet meer.” Een zware tijd brak aan, vertelt hij. ,,Gelukkig hadden we nog steun van vrienden én de kerk, en kan Astrid heel goed met geld omgaan. Maar voor extraatjes bleef niets over.” 

Ook Astrid heeft jarenlang hard gewerkt, vertelt ze, onder meer in de verpleging en als doktersassistente. Totdat ze in 2006 ziek werd. Pensioen heeft ze niet opgebouwd en dat van Jan gaat voor de helft naar zijn ex. 

‘Schandalig’

Van der Meijden, boos: ,,Het is schandalig dat in zo'n rijk land voedselbanken bestaan.” Zonder die voorziening zouden Jan en Astrid het echter niet redden, realiseren zij zich: ,,We zouden onmiddellijk failliet gaan en in de schuldsanering terechtkomen.” Er is nóg een reden dat het stel graag de wekelijkse rit naar de voedselbank maakt: ,,Het zijn zulke aardige mensen. En ze werken zó verschrikkelijk hard.”  

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen