Volledig scherm
De parkeerplaats van winkelcentrum WoensXL © DCI media

Eindhovense ondernemers in WoensXL: geen woorden maar daden

EINDHOVEN - De ondernemers van het noodlijdende winkelcentrum WoensXL in Eindhoven willen niet alleen mooie woorden van wethouder Monique List maar ook daden. 

Natuurlijk zijn ze blij met de grote steun die ze kregen van de fracties in de Eindhovense gemeenteraad, de ondernemers in winkelcentrum WoensXL. Desondanks overheerst bij hen nog steeds een gevoel van reserve, zegt voorzitter Marcel Emmen van de ondernemersvereniging in het door achteruitgang geplaagde winkelcentrum. 

,,De steun in de rug die de gemeenteraad ons op meerdere fronten geeft, is groter dan we hadden gedacht", blikt Emmen terug op de bespreking van de problemen in Woensel door de gemeenteraad. ,,Maar de woorden van wethouder Monique List stelden ons eerlijk gezegd weer wat teleur. Ze deed weliswaar toezeggingen. Maar die zijn nog weinig concreet. Er zullen eerst daden bij de woorden moeten komen voordat we er gerust op zijn.” 

In december vorig jaar trokken de ondernemers in WoensXL in een brandbrief bij de gemeenteraad aan de bel. Door het wegblijven van klanten en toenemende leegstand in het centrum blijven investeringen uit. Dat zorgt ervoor dat WoensXL in een neerwaartse spiraal is terecht gekomen.

Door het huidige regime van betaald parkeren af te schaffen en te vervangen door een blauwe zone - waarbij twee uur gratis mag worden geparkeerd - willen de ondernemers de klanten terughalen. Zo willen ze proberen het tij te keren. Daarvoor is wel de medewerking van het stadsbestuur nodig. Die van de raad hebben de ondernemers nu binnen. 

Sinds december op bordje wethouder

,,Maar of wethouder List haar woorden nu ook met daden kracht bij gaat zetten, dat blijft te vraag", stelt Emmen vast. ,,We hebben de toezegging dat er een onderzoek komt naar het invoeren van een blauwe zone, maar verder zijn we nog niet. We hadden eerlijk gezegd op meer gerekend. Al was het alleen al omdat dit voorstel al sinds december op het bordje van de wethouder ligt.” Dat List liet doorklinken dat de ondernemers mogelijk moeten meebetalen aan de kosten van die maatregel, stelt hen ook allerminst gerust.   

Fontys-lector en retailspecialist Cees-Jan Pen gaat - los van de parkeermaatregelen - op verzoek van het stadsbestuur met studenten en docenten van de Eindhovense Fontys onderzoek doen naar de toekomst van het winkelcentrum. ,,We gaan een gedegen verkenning doen naar een nieuwe koers  die WoensXL weer levensvatbaar moet maken", licht Pen toe. ,,Want dat er iets moet gebeuren, staat vast."

Minder winkels en minder klanten maken het noodzakelijk dat het winkelvolume afneemt, is de stellige overtuiging van Pen. ,,Die trend is onomkeerbaar. Maar daar moet wel wat tegenover staan. Vrijgekomen ruimte moet een andere invulling krijgen om WoensXL weer aantrekkelijk te maken. We gaan vooral daarnaar kijken. En ons voordeel is dat we op afstand staan, en geen rekening hoeven te houden met heilige huisjes.”