Volledig scherm
Zelfs de Dunkin' Donuts in de Piazza werd begin vorig jaar overvallen door een man met een rasta-pruik. © Bert Jansen

Eindhovense ‘Rasta-overvaller’ is volgens advocaat zondebok voor geweldsgolf

DEN BOSCH - De Eindhovenaar die het OM wil vervolgen omdat hij als de ‘rastaovervaller’ zeker acht keer zou hebben toegeslagen, wordt door politie en OM als zondebok gebruikt voor de geweldsgolf die begin vorig jaar Eindhoven en omstreken overspoelde. 

Dat zegt zijn advocaat die om vrijlating uit voorarrest vroeg. De rechtbank stond dat niet toe. 

De man (52) werd maart vorig jaar opgepakt toen hij  volgens het OM net het Casino in Oss had overvallen. Een dag eerder sloeg hij toe bij de Casa in Eindhoven. De politie vond bij hem, naast de buit,  een rasta-pruik op zijn kamer. Daarmee kwam een einde aan de klopjacht die ze had geopend op een overvaller die met zo’n kapsel anderhalve maand lang om de paar dagen gewapend toesloeg. Agenten speurden in hun vrije tijd mee, supermarkten kregen extra beveiliging en de Jumbo vroeg in een advertentie om tips.

Opvallende overeenkomsten

Officier van justitie Hugo Storij weet zeker dat hij de juiste man te pakken heeft voor zeker acht overvallen, onder andere ook op de Dunkin’ Donuts en een bloemist. Advocaat David Penn vond dat lang niet zeker. Echte herkenningen waren er volgens hem niet. Volgens het dossier waren er opvallende overeenkomsten tussen de overvallen. Maar dat zijn kreten als ‘Geef me geld’of ‘Doe de la open’, en die klinken in 99 procent van alle overvallen, aldus de pleiter.

De man zelf gaf tot verbazing van de aanwezigen een briefje aan de rechters. Hij vindt dat hij onterecht zwart wordt gemaakt in de pers, en had ook klachten over de gevangenis. Hij is daar aangevallen, zegt hij. Het OM vervolgt hem voor mishandeling van een bewaker. Zijn advocaat, inmiddels de vijfde die de man in de arm nam, wist daar niks van. Eind februari komt de zaak inhoudelijk voor.