Een belangrijk moment tijdens Elluf Elluf: stadsprins Rogerio slaat het eerste vat bier aan.
Volledig scherm
Een belangrijk moment tijdens Elluf Elluf: stadsprins Rogerio slaat het eerste vat bier aan. © FotoMeulenhof

Elluf Elluf in Lampegat: De eerste pekskes en pilskes op het Stratumseind in Eindhoven

EINDHOVEN - Eventjes veranderde het Stratumseind maandagavond tijdens Elluf Elluf alvast in Lampegat en kwamen pekskes, pilskes en polonaises volop voorbij. Het nieuwe motto: 'Allicht de Skônste'.

'Ik ben altijd in voor een feestje', antwoordt een vrouw gekleed in het blauw en oranje - de kleuren van Lampegat - op de vraag of ze ruim drie maanden voor carnaval losbarst al in de feeststemming is. Dat dit niet gelogen is, blijkt als een voorbijkomende polonaise prioriteit krijgt en ze nog voor haar naam op papier staat alweer verdwenen is.

Voor het vijfde jaar geeft de Stichting Federatie Eindhovense Carnaval op de 11e van de 11e het startsein voor het carnavalsseizoen op het plein voor Herberg Oud Eindhoven. Op veel andere plaatsen wordt rond deze datum bekend wie de nieuwe prins wordt, in Eindhoven gebeurt dit pas in februari, op het Federatiebal. Nu weet nog maar een handjevol Eindhovenaren wie dit jaar de nieuwe Stadsprins wordt. Zijne Dorstlustige Hoogheid zelf uiteraard, die een paar weken terug gevraagd is, zijn prinses en adjudanten en het vijftal van de Prins Keuze Commissie.

Glow

Wel wordt het nieuwe motto en bijbehorend logo onthuld: 'Allicht de Skônste', van Rob Jansen. Hij ziet zijn spreuk over drie maanden terug op drieduizend prinsenmedailles, als inspiratiebron van het carnavalslied en als thema van de optocht. Omdat tegelijkertijd lichtfestival Glow plaatsvindt, lopen soms nietsvermoedende bezoekers het feestgedruis in. Dus richt presentator Hans de Vet zich kort tot hen en legt uit dat Eindhoven vandaag de opening van het carnavalsseizoen viert. ,,Drink gezellig een biertje mee." En dan wijzend naar Noud Swinkels van Bavaria die klaarstaat om het eerste vaatje aan te slaan: ,,Hij trakteert."

Besloten feestje

Er is dan ook bier genoeg. Driehonderd liter zit er in het vat, wat neerkomt op meerdere liters per aanwezige. Waar de Elfde van de Elfde in andere steden duizenden carnavalsvierders op de been brengt, lijkt het hier meer op een besloten feestje. Vrijwel iedereen is gekleed in het kloffie van hun carnavalsclub. Bij de rest van carnavallend Eindhoven leeft Elluf Elluf nog niet. Wellicht omdat Eindhoven geen lange 11e van de 11e-traditie kent of door de opzet van het carnaval, waarbij de nieuwe stadsprins pas later onthuld wordt. Van stadsprins Rogério (Roger van Stiphout) hoeft het evenement niet te groeien. ,,De harde kern is er en je hebt geen duizend mensen nodig voor een goed feestje. Het is misschien kleiner dan in Maastricht of Oeteldonk, maar hier hoef je geen kaartje te kopen en gebeurt het echt vanuit het hart."

Tipsy Duck

Zeven cafés zijn geopend, maar alleen die in de buurt van het podium doen goede zaken. Bij café Tipsy Duck ziten slechts twee bezoekers, die desondanks fanatiek meebewegen met de carnavalsmuziek. Al kan, gezien door een gekleurde carnavalsbril, hieruit ook geconcludeerd worden dat de hele kroeg gisteravond losging.