Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Feitenoorlog tussen activisten en varkensboeren rond registratie varkens

EINDHOVEN - Varkens in Nood stelt dat er in Nederland enkele miljoenen meer varkens verblijven dan volgens registratiesystemen. Volgens sectororganisatie POV goochelt de stichting met cijfers; ze waarschuwde haar leden vorige week al bij voorbaat dat het rapport eraan zat te komen.

Wie er gelijk heeft, is onmogelijk aan te tonen zonder de hele studie over te doen. Zo maakt Varkens in Nood bijvoorbeeld een schatting van het werkelijke aantal biggen van boven de 25 kilo dat in 2017 in Nederland ter wereld is gekomen. Dat zijn er volgens de officiële cijfers 24,6 miljoen; het rapport komt tot een schatting van ruim 27 miljoen. Daartoe komt Varkens in Nood via twee verschillende berekeningen. De methode die het simpelst is uit te leggen gaat uit van cijfers van de Universiteit Wageningen over het gemiddeld aantal biggen per zeug per jaar. Dat aantal wordt in het rapport vermenigvuldigd met het officiële aantal zeugen in Nederland volgens het CBS. Het POV liet in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het werkelijke aantal zeugen later zou liggen. Veel boeren registreren volgens POV-voorzitter Linda Janssen het aantal stalplaatsen voor zeugen. Die zijn in werkelijkheid niet allemaal gevuld, stelt zij.

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.