Felle brand legt rijtjeshuis in Eindhoven compleet in de as

Video + UpdateEINDHOVEN - Een felle, uitslaande brand heeft woensdag een rijtjeswoning aan de Pioenroosstraat in Eindhoven volledig verwoest. Ook de naastgelegen panden liepen schade op.

Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Op het moment dat de brand uitbrak, ‘s morgens rond 9.45 uur, was de bewoonster -een alleenstaande vrouw- niet thuis. Geruime tijd was dat echter voor de brandweer onduidelijk. Door die onzekerheid moest zij bij het blussen wat voorzichtiger te werk gaan. ,,We kunnen nu niet van alles wegbreken om beter uit de voeten te kunnen”, vertelt officier van dienst Rob Terpstra tijdens het bluswerk. ,,Eerst willen we de hele woning goed doorzoeken. We willen straks niet alsnog iemand aantreffen.”

Buurtbewoners vertelden de brandweer dat de vrouw vermoedelijk elders verbleef. Uiteindelijk lukte het om telefonisch contact met haar te krijgen. Zij had bij kennissen tijdelijk onderdak gekregen, gedurende de tijd dat de gemeente bezig was met een grote opruimactie: de vrouw lijdt aan verzamelwoede en haar woning was vervuild.

Quote

De vlammen sloegen uit het dak. Het is echt heel hard gegaan

Rob Terpstra, Officier van dienst

Met twee tankautospuiten en een hoogwerker rukte de brandweer uit. Het vuur greep volgens Terpstra zeer snel om zich heen. ,,We kregen een melding van een woonkamerbrand, maar toen we hier aankwamen was de brand al uitgebreid naar de bovenverdieping”, vertelt Terpstra. ,,De vlammen sloegen uit het dak. Het is echt heel hard gegaan; alle vloeren en trappen zijn van hout. Gelukkig hebben we de brand beperkt kunnen houden tot dit pand.” Volgens Terpstra hebben de naastgelegen woningen wel de nodige rook- en waterschade opgelopen tijdens het blussen.

Het blussen nam geruime tijd in beslag. Doordat het huis vol lag met spullen was de woning lastig begaanbaar voor de brandweer, hetgeen ook het bluswerk bemoeilijkte. Over de oorzaak van de brand zei de officier van dienst woensdag geen zinnig woord te kunnen zeggen.

Container

De brand bracht een groot aantal kijkers op de been. Op straat getuigt een grote container vol met huisraad van de ontruiming door de gemeente. ,,Dit is echt zó triest, vreselijk voor haar”, zegt een buurtbewoonster. ,,Ik ken die mevrouw goed, heb regelmatig contact met haar. Een keurige vrouw, in de zestig en met een goede baan. Ze heeft alleen één probleem: ze kan niets weggooien.”

Volgens buurtbewoners was de gemeente al anderhalve week bezig met het opruimen van de woning. De gemeente wil dit in verband met de privacy van de bewoonster niet bevestigen of ontkennen.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Volledig scherm