Volledig scherm
Een spinning-training in de nieuwe fietshal Cycle Dome, met bioscoopscherm. © DCI media

Fietsen in een virtuele wereld met The Trip in Eindhoven

EINDHOVEN - Het heeft wat weg van een bioscoop: een enorm scherm van 12 bij 4 meter, maar in plaats van stoelen staan er racefietsen. CycleDome op Strijp-S is 's lands grootste indoorwieleraccommodatie. Vandaag is de officiële opening.

CycleDome, een initiatief van Dyon Voogt, is een grote spinningzaal met een bioscoopscherm. ,,Hier staan bijna vijftig fietsen, maar dan wel heel dure", zegt Voogt. ,,Elke fiets heeft een computer, die in verbinding staat met de tablet van de instructeur. Die kan dus precies zien wat je goed doet. Of wat je niet goed doet. We kunnen ook battles doen: wedstrijdjes tegen elkaar."

,,We fietsen met op het scherm een virtuele wereld. The Trip noemen we dat. Maar je zou ook de beklimming van de Alpe d'Huez of de Stelvio-pass kunnen fietsen." CycleDome heeft ook een kleine zaal met zeven fietsen. ,,Voor kleinere fietsgroepen die graag samen willen trainen."

Crowdfunding

Voogt wist het financiële plaatje voor zijn geesteskind rond te krijgen door crowdfunding. ,,Vrij snel hadden we daarmee 230.000 euro binnen. De rest heb ik uit eigen middelen kunnen bijleggen. Alles wat je hier ziet is geleased. Dat maakte het allemaal ook een stuk gemakkelijker." De totale investering bedraagt ruim een half miljoen euro.

App

Goedkoop is trainen in het indoor wielercentrum niet. Een les kost 15 euro. ,Hoe meer lessen je boekt, hoe goedkoper het wordt. ,,We zoeken bewust de bovenkant van de markt op." Reserveren en een les boeken doe je online. Voogt: ,,Alles gaat via de website: een les boeken, een les cancellen. Binnenkort kan dat ook via een app voor de smartphone. Het past ook allemaal bij zo'n technische hub als Strijp-S is."

CycleDome zit samen met District S personal training, Happy Body's Circuittraining en Kickboxing Institute in de 'plint' onderaan de grote woontoren naast het Klokgebouw, aan de Spoorzone op Strijp-S. Vandaag is de opening in het bijzijn van veel genodigden, waaronder de PSV-spelers Jorrit Hendrix en Steven Bergwijn en dj La Fuente.