Volledig scherm
Gijs van Rooij (l) en Henk Lemmens helpen inwoners van Stratum met een financiële APK. © FotoMeulenhof

‘Financiële APK’ in Stratum Eindhoven: 'Voorkomen is beter dan schuld'

EINDHOVEN - Met een 'financiële APK' kunnen inwoners van Stratum voorkomen dat ze in de schulden raken. Maar ook met andere vragen kunnen Stratummers wekelijks terecht bij het Informatiepunt van Bewonerspanel Stratum.

,,Voorkomen is beter dan in de schulden te raken", vatten Henk Lemmens (70) en Gijs van Rooij (77) van Bewonerspanel Stratum in één zin samen. ,,Bij de financiële APK geven we bewoners een duidelijk overzicht van hun in- en uitgaven. En advies hoe ze hun uitgaven kunnen verlagen. Ook kijken we of ze in aanmerking komen voor eventuele toeslagen. De APK maakt duidelijk wat ze te besteden hebben zonder in de schulden te komen of in te teren op hun spaargeld."

Begin 2019 zetten Henk Lemmens en Gijs van Rooij samen met Wilma Schrijen en Chris Kuijlaars van WIJeindhoven een informatiepunt op voor bewoners van het stadsdeel Stratum. ,,Het informatiepunt is voortgekomen uit het initiatief Buurt in Bloei van WIJeindhoven", vertelt Kuijlaars. ,,Bij Buurt in Bloei activeren we bewoners om met hun vaardigheden en ervaringen zichzelf en anderen een positief gevoel te geven. Henk en Gijs hebben beiden een financiële achtergrond en samen met hen zijn we op het idee gekomen van de financiële APK en andere diensten."

Naast de APK beantwoorden Lemmens en Van Rooij op het informatiepunt ook vragen over onder meer toeslagen, ziektekosten en gemeentelijke voorzieningen. Ook 'vertalen' ze officiële brieven, bieden ze hulp bij (belasting-)formulieren en, heel belangrijk, zeggen de twee, bieden ze mensen een luisterend oor.

Het wekelijkse informatiepunt, elke donderdag van 12.30 tot 14.00 uur in de Wilgenhof aan de Schalmstraat, is voor alle inwoners van Stratum. ,,We zijn bezig om een tweede infolocatie op te zetten dat voor het eind van dit jaar opengaat", zegt Gijs van Rooij. De twee hopen dat hun initiatief wordt opgepikt door andere stadsdelen. ,,Ze kunnen bij ons een draaiboek ophalen", aldus Lemmens

Dat twee bewoners het informatiepunt bemannen maakt aankloppen makkelijker. ,,We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn en zoveel mogelijk Stratummers, jong en oud, vrijblijvend binnenlopen."