Volledig scherm
Studenten bekijken de schade aan de zonneauto. © Solar Team Eindhoven

Forse schade aan zonneauto Solar Team Eindhoven bij overtocht

DARWIN (AUS) -  De zonneauto waarmee Solar Team Eindhoven meedoet aan het WK, heeft bij de overtocht naar Australië forse schade opgelopen. Een balk van de transportkist sloeg een gat in een zonnepaneel. Deze beschadiging brengt de voorbereidingen van de regerend wereldkampioen voor de Bridgestone World Solar Challenge in gevaar. 

De zonneauto, genaamd Stella Era, kwam donderdag in Darwin aan. Daar treffen de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven de komende weken de laatste voorbereidingen. 

,,Het dak van de auto bestaat uit meerdere zonnepanelen die op hun beurt weer bestaan uit losse zonnecellen. De transportkist waarin de auto werd vervoerd heeft onderweg waarschijnlijk zo’n grote klap gekregen, dat een van de balken door de stevige beschermhoes van het paneel is geslagen", aldus woordvoerster Marije Sesink.

,,De planning was dit jaar al erg krap doordat we ervoor kozen extra innovaties zoals autonoom rijden te ontwikkelen. Nu moet er nog veel getest worden en door de transportschade blijft er nog minder tijd over. Hoe minder kilometers we kunnen maken, hoe kleiner de kans op een betrouwbare auto.”

Het kapotte zonnepaneel moet compleet uit elkaar worden gehaald, om te onderzoeken wat nog bruikbaar is. De wedstrijd start op 13 oktober in Darwin.