Loden waterleiding (archieffoto)
Volledig scherm
Loden waterleiding (archieffoto) © AD

Geen lood in leidingen Korenaer en Regenboog

EINDHOVEN - Het drinkwater op Vrije School De Regenboog aan de Begoniastraat 15 en op De Korenaer aan de Rector Baptistlaan 21 in de Eindhovense wijk Stratum is in orde. Uit onderzoek van watermonsters blijkt dat er geen sprake is van vervuiling met lood.

Dat heeft de gemeente Eindhoven, eigenaar van beide gebouwen, bekendgemaakt. In heel Nederland zijn gemeenten alsnog gaan checken of er nog loden waterleidingen zijn, nadat de Gezondheidsraad eind vorig jaar rapporteerde over gezondheidsrisico's van lood in drinkwater. Eindhoven heeft alleen gekeken naar een beperkt aantal schoolgebouwen waarvan de gemeente in juridisch opzicht eigenaar van is.

‘Drinkwater hygiënisch betrouwbaar’

‘Inmiddels zijn vijf verdachte onderwijslocaties onderzocht. Op basis van de locatiebezoeken is vastgesteld dat de onderwijspanden aan de Rector Baptistlaan 21 en Begoniastraat 15 nader onderzoek vereisten, omdat de aanwezigheid van loden waterleidingen niet kon worden uitgesloten', zo schrijft het college in een brief aan de raad. ,,In deze gebouwen zijn watermonsters genomen. De uitkomst van dit nader onderzoek is dat er “géén normoverschrijdingen zijn geconstateerd. Het drinkwater is hygiënisch betrouwbaar.” 

Daarnaast heeft de gemeente schoolbesturen, kinderopvangcentra en woningcorporaties geadviseerd ook onderzoek te doen.