Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen, gezien vanaf het dak van gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Gloeilampplantsoen in Eindhoven kost 1,5 miljoen euro

EINDHOVEN - Anderhalf miljoen euro heeft GEVA BV betaald voor de aankoop van het Gloeilampplantsoen in Eindhoven, zo blijkt uit het Kadaster. De verkoop is dus wel rond, anders dan de vorige eigenaar Atom Zhou eerder suggereerde. 

,,Om Strijp-T af te maken en iets goeds na te laten aan de stad, moesten we het plantsoen erbij kopen. En daar hangt een prijskaartje aan”, laat een woordvoerder van het bedrijf uit Best weten.  GEVA BV, ook eigenaar van het hele gebied Strijp-T, maakt nu een plan voor het plantsoen dat feitelijk de voortuin is van het net helemaal opgeknapte gebouw TQ. De ontwikkelaar, eigendom van de familie Goevaers, ziet het gebied als groene buffer tussen Strijp-S en -T. 

Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen in Eindhoven, gezien vanuit de voormalige directiekantine van Philips in gebouw TQ; dit wordt de bestuurderskamer van Geva BV. © Michel Theeuwen

De vorige eigenaar, de Haagse zakenman Atom Zhou, betaalde in 2015 nog ruim drie ton voor het plantsoen van 2,4 hectare. Hij wilde een deel van het groen bebouwen, liefst met woningen, maar dat liet de gemeente niet toe. Die benadrukte juist de historische betekenis van het Gloeilampplantsoen, ooit aangelegd door Philips, en de groenfunctie. De eigenaar voerde diverse rechtszaken tegen de gemeente, maar kon niet gedaan krijgen dat de bouw door kon gaan. Aanvankelijk weigerde hij in te gaan op pogingen van de gemeente om de grond over te nemen. Nu is hij blijkbaar toch gezwicht voor een aanbod dat hij niet kon weigeren. 

Geen visitekaartje

GEVA BV zal kost wat kost het groene gebied hebben willen kopen, om zelf mede te kunnen bepalen wat daar gebeurt, ,,om grip te krijgen op ontwikkelingen", zei een woordvoerder eerder. Nu was het plantsoen niet bepaald een visitekaartje voor Strijp-T, waar het bedrijf veel geld in heeft gestoken. Bomen en struiken werden niet onderhouden en er werd bouwmateriaal opgeslagen. Na de zomer wordt hier opgeruimd. Of het hek dan blijft staan is nog onduidelijk.  

Strijps Bultje

De gemeente en Park Strijp Beheer hebben eerder ook de ambitie uitgesproken dat het Gloeilampplantsoen Strijp-S en -T juist moet verbinden. Op termijn zou het Strijps Bultje (de verhoogde Beukenlaan, de Ring) daarvoor verlengd moeten worden. Onderdoor komt dan een betere (voetgangers)verbinding tussen beide  Strijps. Dan zou ook de spaghetti van wegen en fietspaden hier veiliger gemaakt kunnen worden.