Volledig scherm
Wethouder Stijn Steenbakkers en rector Jessica Baart van het Lorentz Casimir. © Hans Vermeeren

Groen licht voor nieuwbouwplan Eindhovense scholen

EINDHOVEN - Complimenten in Eindhovense gemeenteraad voor 113 miljoen euro aan nieuwbouwplannen van Eindhovense middelbare scholen. 

De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdagavond groen licht gegeven voor een investering van 113 miljoen euro in nieuwbouw voor zeven middelbare scholen in de stad. Daarmee krijgen zo'n 7200 middelbare scholieren de komende jaren nieuw onderdak. Volgend jaar al kan daardoor de schop de grond in voor het eerste nieuwbouwplan, dat van het Stedelijk College aan de Henegouwenlaan. De rij wordt over een paar jaar gesloten door het Lorentz Casimir Lyceum. 

De instemming van de raad met dit onderwijshuisvestingsplan van wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) was unaniem, en met ’complimenten overgoten', zoals burgemeester John Jorritsma (VVD) het verwoordde. 

Blij

,,Dit dossier heeft een paar jaar als een molensteen aan de nek van het gemeentebestuur gehangen vanwege alle met name financiële complicaties”, vatte Steenbakkers het samen.  ,,Ik ben dan ook erg blij dat we er uiteindelijk uitgekomen zijn. Wij hebben als stadsbestuur een stap extra gezet. En ook de schoolbesturen hebben een flinke stap gedaan. Dat verdient alle lof.”

Lof kreeg de wethouder van de gemeenteraad omdat hij op het laatste moment nog ook tot overeenstemming was gekomen met het Lorentz Casimir Lyceum. Die school aarzelde vanwege de financiële risico’s, maar werd uiteindelijk toch over de streep getrokken na enkele toezeggingen van het gemeentebestuur daarover.   

Daarmee nam de wethouder de oppositie de wind uit de zeilen. Enkele partijen hadden al moties klaarliggen om de Steenbakkers te bewegen tot een oplossing van het verschil van inzicht tussen het stadsbestuur en het Lorentz Casimir. ,,Die kunnen nu gelukkig van tafel af", constateerde D66-raadslid Marco van Dorst nuchter. 

Tongelreep

Steenbakkers kreeg dinsdagavond ook instemming van de gemeenteraad om het aangepaste nieuwbouwplan voor zwembad de Tongelreep te gaan aanbesteden. Het gaat dan om een uitgeklede variant van het oorspronkelijke nieuwbouwplan dat financieel niet haalbaar bleek. De CDA-wethouder zelf spreekt overigens van een basisvariant, omdat hij op zoek gaat naar externe financiers voor uitbreiding van dit basisplan.