Volledig scherm
De Eindhovense wethouder Jan van der Meer (GroenLinks) is in Nederland een politieke pionier op het gebied van woningwarmte. © Gemeente Eindhoven

GroenLinks draagt Jan van der Meer, oud-wethouder Nijmegen, voor als gedeputeerde in Gelderland

NIJMEGEN / EINDHOVEN - Nijmeegs oud-wethouder Jan van der Meer is door GroenLinks in Gelderland voorgedragen om gedeputeerde te worden. Van der Meer, die de gemeente Nijmegen van 2006 tot 2014 mee bestuurde,  is nu wethouder in Eindhoven. 

Van der Meer geeft aan dat GroenLinks steeds meer bestuurlijke functies in gemeenten en provincies vervult, waardoor tussentijdse wisselingen soms onvermijdelijk zijn. De wethouder is door GroenLinks gevraagd vanwege zijn bestuurlijke ervaring en groot provinciale netwerk uit het verleden als wethouder van Nijmegen. 

De beoogde coalitie in Gelderland denkt rond 5 juni een akkoord te hebben gesloten. Die coalitie moet bestaan uit  VVD, het CDA, GroenLinks, de PvdA, ChristenUnie en SGP.   Terwijl  het nieuwe college van Gedeputeerde Staten formeel nog niet gevormd is, vindt GroenLinks het toch zaak om de naam van de eigen kandidaat-bestuurder naar buiten te brengen.  

Eerder was hij raadslid

Fractievoorzitter Janet Duursma van GroenLinks Gelderland: ,,Wij dragen Jan met trots voor als kandidaat-gedeputeerde. Hij is een ervaren bestuurder, op portefeuilles die voor GroenLinks belangrijk zijn. Bovendien heeft hij een uitgebreid bestuurlijk netwerk in Gelderland. We zitten momenteel in een fase van de onderhandelingen dat we er vertrouwen in hebben er met de andere partijen uit te gaan komen. Dan moet je ook transparant zijn en laten zien met wie je wilt besturen.”

Van der Meer was voor 2006 raadslid in Nijmegen. Ook was hij tijdens zijn wethouderschap vier jaar lid van het dagelijks bestuur van de voormalige Stadsregio Arnhem Nijmegen.