Jongeren in Best en Eindhoven nemen geen afstand als agent dat vraagt en krijgen bekeuring.
Volledig scherm
Jongeren in Best en Eindhoven nemen geen afstand als agent dat vraagt en krijgen bekeuring. © Getty Images/iStockphoto

Groepen jongeren in Best en Eindhoven nemen geen afstand als agent dat vraagt: ‘Totaal geen begrip voor situatie’

BEST/EINDHOVEN - 490 euro is voor de meeste tieners een dure boete. Maar ondanks herhaaldelijk verzoek van agenten om niet bij elkaar te gaan staan, moesten al zestien minderjarigen uit Eindhoven en Best dat bedrag betalen. 

Twee groepen jongeren zijn de afgelopen dagen bekeurd omdat ze zeiden ‘geen begrip’ te hebben voor de maatregelen wegens het coronavirus. 

De groepen kwamen samen bij fastfoodketens langs de snelweg, maar namen geen afstand toen de politie hen dat herhaaldelijk verzocht. Dinsdag zijn acht jongeren tussen de 17 en 18 jaar bekeurd in Best bij een restaurant langs de A2, omdat ze niet ingingen op het verzoek van de politie om 1,5 meter afstand te nemen. ,,Ze deden alsof de maatregelen niet voor hen gelden en toonden geen enkel begrip voor de situatie”, zegt een politiewoordvoerder. 

De groep bleef bij elkaar staan, ondanks dat een agent verzocht afstand te nemen. ,,Omdat ze met ons gingen discussiëren besloten we te handhaven.” De acht jongeren kregen allemaal een boete van 490 euro.

Handhaving

In Eindhoven is maandag ook al een groep van acht jongeren beboet, omdat ze zich ook niet aan de maatregelen hielden en ondanks verzoek van de politie toch samen bleven staan.  En in Son stond een groep van vijf jongeren bij elkaar, maar volgens de politie hadden zij wel begrip. ,,Toen we hen vroegen uit elkaar te stappen deden ze dat meteen.”

De politie laat weten dat ze handhaaft waar dat nodig is, maar spreekt mensen eerst aan. ,,We doen een beroep op hun gezonde verstand en eigen verantwoordelijkheid. Als dat niet werkt, moeten we inderdaad een bekeuring uitdelen. En dat is best veel geld.”