Hungry for design? Eten verbindt op de Dutch Design Week
DUTCH DESIGN WEEKEINDHOVEN - Wie aan design denkt, heeft daar wellicht niet direct het beeld van lekker eten bij. Terwijl het op de Dutch Design Week een volwaardige combi is: food en design.
Los van de lading koffie-en lunchtentjes op Strijp, Sectie-C en in het centrum, zit de DDW namelijk vol food. Niet in de laatste plaats letterlijk eten, maar ook fooddesign, nieuwe manieren van voedsel verbouwen en onderzoeksprojecten naar onze omgang met eten. En eten als een verbinder, laten we die vooral niet vergeten.
Ontbijtje met ontwerpers
Bij Studio Joachim-Morineau (designers Carla Joachim en Jordan Morineau) op Strijp-T begint de dag met die verbinding. Tijdens Le petit déjeuner: croissants on ceramics, dat ze gedurende de DDW een aantal keer organiseren, laten deze Franse designers zien hoe dat moet: eten, drinken en over ontwerpen kletsen.
Dat was ons afstudeeronderzoek aan Design Academy Eindhoven. We wilden technologie en ambacht samenvoegen
Aan tafel zitten designers en bezoekers. Op tafel: croissants, pains au chocolat, brioches en koffie. Franser kan het niet. Al het bakwerk is gedaan door studiogenoot Sixtine, La Brioche. Het gespreksonderwerp: de keramieken mokken waarin de koffie zit en borden waarop de croissants liggen. Handgemaakt door Joachim en Morineau. Uniek servies, door het gebruik van de Dripping Machine, die blauwe stippen achterlaat op ieder exemplaar. ,,Dat was ons afstudeeronderzoek aan de Design Academy. We wilden technologie en ambacht samenvoegen”, zegt Morineau. Ze zit aan de zelfgemaakte tafel van het duo; een aluminium onderstel en een plaat van gerecycled plastic erbovenop. Keramiek is hun core business, maar voor de afwisseling doen ze aluminiumconstructies.
Onderzoek naar food
Op Strijp-S en in het Klokgebouw staat de manier waarop we voedsel gebruiken centraal. Zo staat l’Ecole De Design Nantes Atlantique in de Yksi Expo op Strijp-S met een aantal ontwerpen dat bijdraagt aan een meer duurzame manier van leven. Pauline Motel maakte organische tandpasta voor kinderen van eierschaalpoeder. Ze bedacht het product om de hoeveelheid afval te verminderen. In de expo is het proces te zien dat Motel doorliep in dit ontwerp.
In het Klokgebouw vind je de expo Zero Hunger, Zero Power. Masterstudenten van de Design Academy laten zien hoe design een rol kan spelen in het systeem van ongelijke verdeling van eten over de wereld. Eén van de werken is een megagrote stapel tomaten, met daarbij een video over De perfecte tomaat. Het werk neemt de voorwaarden waaraan een ‘goede’ tomaat moet voldoen op de hak, om zo te laten zien dat er veel voedsel verloren gaat.
Verbinder
Bij Piet Hein Eek verbindt eten juist, buiten bij Bricknic. De Duitse ontwerpers Timm Donke en Leif Czakai raakten in Oost-Afrika geïnspireerd door de ambacht van stenen maken. Ze combineerden die ambacht met fooddesign en besloten stenen te ontwerpen waarin je je eigen eten kunt garen. Wél in community-vorm; iedereen legt een steen met z’n eten op een stapel boven een vuur en zo ontstaat er een oven. ,,Het mooiste aan dit concept is dat iedereen wat bijdraagt”, aldus Donke.
Om de voedselketen compleet te maken, ga je langs bij Phood Farm aan Kanaaldijk-Zuid. De plantjes in deze zogenoemde Aquaponic farm krijgen licht van roze-paarsachtige lampen. Er zit een ecosysteem achter, waarbij vissen zorgen voor de mest van de planten en de planten het water voor de vissen zuiveren. Dat allemaal in één kas. Honger gekregen? Schuif dan aan bij Bottle Distillery op De Caai en neem even een hapje en een drankje. Want: niemand wil hangry over de Dutch Design Week lopen.
Studio Joachim-Morineau, Strijp-T, Achtseweg Zuid 161 E
Yksi , Torenallee 22-04
Klokgebouw, Klokgebouw 50
Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30
Phood Farm, Kanaaldijk-Zuid 1-06
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo is nu de stand van zaken bij PSV: Ruud van Nistelrooij vertelt hoe de club uit de put wil klimmen
Bij PSV voelt trainer Ruud van Nistelrooij ondanks de slechte resultaten steun van de clubleiding. Een ontslag is absoluut niet aan de orde, in tegenstelling tot de situatie bij Ajax. ,,Heel vervelend voor een collega als zoiets gebeurt”, zei de coach van PSV er vrijdag desgevraagd over. ,,Ik ga hem (Alfred Schreuder, red.) zeker nog een bericht sturen, maar bij PSV hebben we ook het nodige te doen. Dat is duidelijk.” -
Na succes op de zondag nu ook Trefpunt Special: Rock-’n-Roll en indorock op de zaterdag
Met ‘Trefpunt Special’! krijgt multicultureel centrum ’t Trefpunt een muziekprogrammering op de zaterdag als vervolg op het grote succes van ‘Back to the sixties’ op de zondagen -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Signify zeilt scherp aan de wind en wint op de beurs
EINDHOVEN - Twee weken geleden ging er nog een winstwaarschuwing de deur uit door coronaproblemen in China. En nu rapporteert het Eindhovense lichtbedrijf Signify alsnog een hogere winst over het afgelopen jaar. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Mini-elpee van Pathways, met een knipoog naar Coldplay en Keane
EINDHOVEN – Coen van der Horst (41) schrijft al langer liedjes, samen met onder meer ex-Di-rect-zanger Tim Akkerman. Nu brengt de Eindhovenaar samen met Dennis Jansen (29) uit Bergeijk een eigen mini-lp uit, met zeven nummers. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Muzikaal programma ‘The Journey’ van Patrick Meis: ‘Ik heb er mijn eigen schilderijtje mee gemaakt’
SON EN BREUGEL/EINDHOVEN - Hij was nog maar een jaar of vier toen hij met zijn ouders en broertjes met de boot vanuit het vroegere Nederlands-Indië naar Nederland reisde. Nu, decennia later, brengt singer/songwriter en fotograaf Patrick Meis het muzikaal programma ‘The Journey’ voor het voetlicht.