Volledig scherm
© Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: De Groothertog van Stratum

SerieEINDHOVEN - 'Je moet achterom gaan", roept de Poolse overbuurman nadat ik drie keer vergeefs heb aangebeld. ,,Daar is-ie altijd." Het blijkt te kloppen. Houthakkend met een bijl zit André -op Facebook noemt hij zichzelf André Lamzak- op zijn loungebank in de achtertuin. 

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat?
Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

,,Man, ik ben eventjes bloedlink. Ik moet echt m'n agressie kwijt nu", zegt hij nog voordat we handen hebben geschud. Hij versplintert nog een paar blokken.

André praat veel. Heel veel. Hij rijgt de anekdotes aaneen. Zoals over die keer dat hij op Google Streetview kwam te staan ,,juichend in de voortuin met een fles wijn in de hand en twee vrouwen aan mijn zijde." Maar waarom is hij eigenlijk zo boos? ,,Onze drummer heeft zonder overleg een optreden in Gouda bevestigd. Dat terwijl we hebben afgesproken dat we shows verder weg dan vijftig kilometer niet doen. Of ze moeten heel bijzonder zijn. Nondeju, m'n bloed kookt ervan. Ik heb niet zo'n zin meer om keilang onderweg te zijn om vervolgens in een lege kroeg te spelen waar alleen twee gasten achter een gokautomaat staan. Ik wil ook af en toe eens een weekendje weg kunnen met m'n vriendin. Bij ASML werk ik best vaak in het weekend namelijk."

Bermudadriehoek van gezelligheid

De band waarop bassist André doelt, is Red Devil. Ik kende het rocktrio eigenlijk nog niet, maar zie later die avond op YouTube dat ze van wanten weten. Plankgas, rechtdoorzee rock Eindhoven Rockcity-stijl. André laat me zijn domein zien. ,,Ik zit het hele jaar door buiten. Ook in de winter. Ik gooi het kacheltje aan en dan is het heerlijk warm. Het is hier eigenlijk een soort Bermudadriehoek van gezelligheid", zegt hij terwijl hij wijst richting twee andere huizen in de buurt waar ze ook nogal van de zoete inval en van de borrel houden.

Achterin de schuur is het repetitiehok van de band. Een echte mancave waar ook zijn klusspullen staan. Op z'n basgitaar prijkt een sticker van de vermaarde Eindhovense band Smegma waarin hij ooit speelde. Daar nam hij illuster materiaal mee op, zoals Let there be snot! Ach, zin en onzin wisselen elkaar in rap tempo af in André's leven, zo lijkt het. Zo keek hij een tijd trouw naar alle raadsvergaderingen van de gemeente Eindhoven. ,,Maar wel met een fles wijn erbij natuurlijk." En het liefst ziet hij dat Stratum onafhankelijk wordt. ,,Dan word ik Godfriet, de Groothertog van Stratum en trek ik er met mijn adjudanten op uit. Ik zie het al helemaal voor me."

  1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”