Heel Brabant Zwemt.
Volledig scherm
Heel Brabant Zwemt. © Geert van Elten

In topsportbad Eindhoven gaan 1.200 scholieren in maart het water in

EINDHOVEN - Steeds vaker verlaten kinderen de basisschool zonder dat ze kunnen zwemmen. De komende twee weken gaan 1.200 bovenbouwleerlingen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion merken hoe leuk zwemmen kan zijn.

In april krijgen de Nederlandse topzwemmers in Eindhoven een laatste kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen deze zomer in Tokio. In aanloop naar de wedstrijden komen kinderen van vijftien Eindhovense basisscholen naar het Pieter van den Hoogenband stadion voor een (hernieuw-de) kennismaking met het zwemwater. Degenen met een diploma kunnen zich wagen aan reddend zwemmen en waterpolo, de anderen krijgen op een speelse manier zwemlessen.

Jezelf overschatten

Het topsportbad is de eerste twee weken van maart op maandag, dinsdag en donderdag gereserveerd voor in totaal 1.200 scholieren. Iedereen gaat één dagdeel. ,,De meeste van hen kunnen wel zwemmen”, weet Rik Jansen van More2Win, organisator van het zwemfeest. ,,Maar het is iets wat je moet onderhouden. De techniek en ook de conditie. Als je het hele jaar door niet zwemt en je gaat dan ’s zomers aan het strand met je vrienden het water in, kan het wel eens tegenvallen, met de nodige risico’s als je jezelf overschat.”

Het initiatief Heel Brabant Zwemt beleeft de vierde editie, maar was nog niet zo groot als dit jaar. More2Win organiseert het in opdracht van BrabantSport, gemeente Eindhoven, KNZB en het ministerie van VWS. De ervaring leert dat de kennismaking met PSV Waterpolo, Aegir en de Reddingsbrigade deelnemers kan verleiden terug te komen naar het zwembad.

Zorgen

Quote


Wij streven ernaar dat alle Nederlan­ders de diploma’s A, B en C behalen

Rik Jansen, organisator

Ieder jaar verlaten in Nederland 10.000 tot 15.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Naar schatting zijn dit in de provincie Noord-Brabant jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.000 kinderen. Daarnaast blijkt dat steeds minder kinderen volledig zwemvaardig zijn. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is niet verbaasd over deze ontwikkeling, maar maakt zich er wel grote zorgen over.

,,Wij streven ernaar dat alle Nederlanders de diploma’s A, B en C behalen”, vertelt Jansen. ,,Het gaat om de complete zwemvaardigheid. We zien dat dat met name bij andere culturen nog niet vanzelfsprekend is. Maar als de hele klas het water ingaat, wil niemand achterblijven. Logisch, want het zwemmen is hartstikke leuk.” Overigens houdt More2Win het niet bij zwemmen alleen. Als in augustus de Ronde van Spanje van start gaat in Utrecht, komt er een soortgelijk initiatief om de fietsvaardigheid van scholieren te verbeteren.