Een actie van Kick Out Zwarte Piet op het Stadhuisplein in Eindhoven.
Volledig scherm
Een actie van Kick Out Zwarte Piet op het Stadhuisplein in Eindhoven. © Joris Van Gennip

Kick Out Zwarte Piet: maak melding van racisme tijdens carnaval

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet roept carnavalsvierders in een aantal Brabantse steden op melding te maken van racisme en discriminatie. ,,Natuurlijk willen we geen heksenjacht ontketenen’’, benadrukt de groep. ,,Wat we wel willen is monitoren en in beeld brengen of er tijdens carnaval sprake is van racisme en discriminatie.”

Quote

Ook tijdens het carnaval past het niet om jezelf met een blackface uit te dossen

Marieke Stam, KOZP

De actiegroep hoopt dat carnavalsvierders in onder meer Tilburg, Breda, Roosendaal, Den Bosch, Helmond en Eindhoven melding maken wanneer ze te maken krijgen met racisme, bijvoorbeeld bij outfits. 

Directe aanleiding voor de actie zijn oproepen links en rechts van pro-Zwarte Pieters om tijdens het komende carnaval als Zwarte Piet verkleed te gaan, aldus Marieke Stam namens de actievoerders. KOZP ijvert al jaren voor het afschaffen van Zwarte Piet, en vindt daarbij voorstanders van de traditionele uitdossing van de hulp van Sinterklaas op de weg. In november van 2018 kwam het in Eindhoven nog tot een confrontatie tussen beide groeperingen.

,,Ook tijdens het carnaval past het niet om jezelf met een blackface uit te dossen", zegt Stam. ,,We vragen mensen daarom daar melding van te maken bij Radar, het landelijk meldpunt voor discriminatie en racisme. Bij voorkeur door er foto's te maken en er verslag van te doen. En niet alleen van een blackface trouwens, maar bijvoorbeeld ook van het discrimineren van Aziaten naar aanleiding van de Coronavirus-crisis.’’

Geen probleem

Een woordvoerder van Radar laat weten dat het bureau niet op de hoogte was van de actie van KOZP,  maar daar verder ook geen problemen mee heeft. ,,Onze wettelijke taak is het om klachten over racisme of discriminatie te onderzoeken. Elke melding die hier naar aanleiding van het komende carnaval binnenkomt, zal dan ook serieus bekeken en onderzocht worden.”      

Voorzitter Ivo Soetens van de Federatie Eindhovens Carnaval  (FEC) benadrukt dat volgens hem racisme sowieso uit den boze is. ,,Dus ook tijdens carnaval. Maar laten we wel wezen. Natuurlijk moet je ook tijdens carnaval niemand kwetsen, maar mensen moeten zich tijdens het volksfeest dat carnaval nu eenmaal is ook niet te snel gekwetst voelen. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk.”

Bij het Eindhovense gemeenteraadslid Tjerk Langman van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is de oproep van KOZP volledig verkeerd gevallen. ‘De sfeerverziekers van Kick Out Zwarte Piet hebben het nu op ons carnavalsfeest gemunt’, schrijft hij op zijn Facebookpagina. ,,Al onze tradities zijn racistisch en slecht, volgens deze werkeloze beroepsdemonstranten. Laat ze lekker drammen en zeuren, wij vieren gewoon carnaval.’’

Quote

De sfeerver­zie­kers van Kick Out Zwarte Piet hebben het nu op ons carnavals­feest gemunt

Tjerk Langman, Lijst Pim Fortuyn (LPF)