Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Klantenstop bij ‘witte werkster'-project Gascogne Thuis in Eindhoven

EINDHOVEN - Het werkgelegenheidsproject Gascogne Thuis in Eindhoven mag van de gemeente niet verder groeien. Het bedrijf Gascogne heeft daarom een klantenstop ingevoerd.

‘Naar aanleiding van gesprekken met de gemeente Eindhoven is naar voren gekomen dat er momenteel genoeg werkgelegenheid is gecreëerd’, zo staat op de website van Gascogne Thuis. ‘Daarom zijn we helaas genoodzaakt om een klantenstop in te zetten. Elke drie maanden wordt er gekeken of er weer ruimte is om nieuwe klanten aan te nemen.’ 

De klantenstop is opmerkelijk, omdat de gemeente ouderen en gehandicapten die te maken krijgen met een bezuiniging op hun Wmo-schoonmaakhulp tot nu toe juist wees op de mogelijkheid om zelf een hulp van Gascogne Thuis in te huren. Dit ‘witte werkster’-bedrijf is in april 2016 door schoonmaakbedrijf Gascogne opgezet, in nauwe samenwerking met de toenmalige PvdA-wethouder Staf Depla. 

Sindsdien stelt de gemeente per jaar circa 6 ton aan rijkssubsidie beschikbaar voor Gascogne Thuis. Het bedrijf zet mensen in de bijstand in als parttime schoonmaakster voor particulieren. Het subsidiegeld wordt gebruikt om het uurtarief kunstmatig laag te houden, waardoor het voor particulieren aantrekkelijk is. De betrokken mensen verdienen zo deels hun eigen geld, maar niet genoeg om uit de bijstand te komen. Voor de gemeente is dit toch voordelig: ze hoeft niet een complete bijstandsuitkering te betalen, maar slechts aanvullende bijstand. Daarnaast belooft Gascogne dat een aantal mensen op termijn een normale baan aan het werk overhoudt.

Geen extra geld

Is wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, werk) misschien ontevreden over de resultaten? Wat is er aan de hand? Helemaal niets, reageert een woordvoerder. ,,We hebben met de Gascogne Groep sinds enkele jaren een afspraak over het maximaal declarabele uren per jaar. De Gascogne Groep heeft het beschikbare budget maximaal benut. Er nemen zo’n 105 alleenstaande vrouwen (en enkele mannen) deel aan dit werkgelegenheidsproject.’ Een en ander heeft volgens de gemeente geen consequenties voor de huidige werknemers of hun klanten.

PvdA-congres

Anno 2019 zitten nog steeds relatief veel mensen in de bijstand in Eindhoven, ondanks de goed draaiende economie. De Rekenkamer van de gemeenteraad onderzoekt op dit moment waar dat aan ligt. Is de opmerking op de Gascogne-site over ‘genoeg werkgelegenheid’ cynisch bedoeld?  Een nadere toelichting van het bedrijf bleef donderdag uit. Operationeel directeur Noémie Raaijmakers - die in juni 2017 het stokje van haar vader Hans overnam - blijkt niet meer bij het bedrijf werkzaam. Het kantoor aan de Hoogstraat verwijst naar de directeur van moederbedrijf GWS, Gaby Westelaken in Den Bosch. Die was donderdag niet bereikbaar. Op twitter meldde hij onlangs nog trots dat hij als ‘sociale ondernemer’ uitgenodigd was op het PvdA-congres in Den Bosch op 19 januari: ‘Toch weer positieve aandacht voor Gascogne Groep, gemeente Eindhoven, werkgelegenheidsteam Eindhoven. Dank aan Staf Depla’.