Start marathon Eindhoven (2019).
Volledig scherm
Start marathon Eindhoven (2019). © FotoMeulenhof/René Manders

Marathon Eindhoven verwacht weer recordaantal deelnemers, 10 kilometer naar zondagmorgen

EINDHOVEN - De 10 kilometer-loop van Marathon Eindhoven gaat naar de zondagochtend 11 oktober. Dat is de belangrijkste wijziging in het programma voor de editie van 2020 die de marathonorganisatie bekend heeft gemaakt. De inschrijving voor het hele evenement is geopend. 

Marathonlopers in 2019.
Volledig scherm
Marathonlopers in 2019. © Foto van de Meulenhof/Kees Marte

Marathon Eindhoven verwacht ook dit jaar weer een recordaantal deelnemers, meer dan 25.000,  gezien de groei van het aantal lopers de afgelopen jaren én de komst van het wandelevenement op zaterdag. Dat keert ook nu weer terug. Om alles in goede banen te leiden zijn er verschillende limieten ingesteld voor de Mini Marathon (was en is maximaal 3.000 deelnemers), AON City Run (nieuw: hoogstens 5.000 deelnemers) en de Jumbo 10 km (5.000). Voor de hele en halve marathon gelden geen maxima. 

,,De afgelopen jaren hebben we steeds een stijgend aantal deelnemers, vooral ook op de hele en halve marathon. Als de 10 kilometer naar zondagmorgen gaat verwachten we daar ook groei", aldus marathondirecteur Edgar de Veer. De 10 kilometer-lopers gingen vorig jaar als laatsten van start. Vooral voor de hulpdiensten is dat lastig, aldus De Veer. 

Gaatje gevonden op zondagmorgen

Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven (2019).
Volledig scherm
Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven (2019). © Michel Theeuwen

,,Die hebben het toch al druk met de hele en halve marathon en dan komen die duizenden lopers van de 10 kilometer er nog bij. Bovendien haalden de snelste lopers veel deelnemers aan de halve in. We hebben nu een gaatje gevonden op de zondagochtend, zodat iedereen een vrij parcours heeft. Maar dan moeten we wel met limieten werken om iedereen op de Vestdijk te laten finishen.” De start van de 10 kilometer op de Montgomerylaan is nu om 10.10 uur, net na de hele marathon die op de  Mathildelaan het startschot krijgt om 10.00 uur. 

Het zaterdagprogramma met 's ochtends de 12,5 en 20 kilometer wandeltochten en ‘s middags de 5KM4ALL voor iedereen die kan lopen, hardlopen, rollen of anderszins bewegen, keert terug op zaterdag 10 oktober. Met start en finish ook dit jaar weer op de Torenallee op Strijp-S. Voor de tweede keer is er ook weer een Renewi Plogging Run, waarbij hardlopers ook zwerfafval opruimen. 

Op zondag 11 oktober vinden vanaf 9.30 uur de Mini Marathon, AON City Run, Jumbo 10 km, de halve en hele marathon plaats. Inschrijven is sinds mogelijk via marathoneindhoven.nl.

Mini Marathon Eindhoven in 2019.
Volledig scherm
Mini Marathon Eindhoven in 2019. © FotoMeulenhof/René Manders
Start van de City Run 5km van de Marathon Eindhoven (2019).
Volledig scherm
Start van de City Run 5km van de Marathon Eindhoven (2019). © Michel Theeuwen
De groep bewoners en medewerkers van Woonzorg Vitalis komt binnen bij de 5KM4ALL van de Marathon Eindhoven (2019).
Volledig scherm
De groep bewoners en medewerkers van Woonzorg Vitalis komt binnen bij de 5KM4ALL van de Marathon Eindhoven (2019). © Michel Theeuwen
  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.