Volledig scherm
De rode steentjes in de Eindhovense binnenstad. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Markt Eindhoven mogelijk eerder op de schop

EINDHOVEN - Eindhoven gaat er alles aan doen om ook de Markt binnen afzienbare termijn opnieuw te bestraten.  

Mogelijk wordt de Eindhovense Markt toch al eerder voorzien van nieuwe steentjes dan pas over een jaar of vijf. Die toezegging heeft binnenstadswethouder Rik Thijs van GroenLinks dinsdagavond aan de gemeenteraad gedaan. 

Thijs zei dat het college van B en W gaat bekijken of er al op de begroting van 2021 geld opzij gezet kan worden om ook de Markt aan te pakken. ,,Wie weet kunnen we dan al wel het geld vinden dat nodig is om de Markt opnieuw te bestraten.”

Afweging 

De Eindhovense wethouder hield daarbij nog wel een slag om de arm. ,,We zullen dan uiteraard wel een afweging moeten maken. Want de kans bestaat immers dat dit ten koste gaat van andere projecten. Maar die afweging zullen we als college dan wel samen met de gemeenteraad maken.”

Met deze toezegging kwam de GroenLinks-wethouder tegemoet aan brede kritiek vanuit de gemeenteraad. Volgend jaar gaat Eindhoven een begin maken met het vervangen van de veelbesproken rode steentjes die al sinds enkele decennia in het centrum van Eindhoven liggen. 

Als eerste is de Grote Berg aan de beurt, daarna volgen alle andere straten van het centrum. Maar de kosten van het bestratingsplan - inclusief nieuwe riolering, nieuw en meer groen en nieuwe straatmeubiliar - zijn hoger dan verwacht. In totaal komen die uit op 18 miljoen euro. Zo veel geld heeft het college niet, en daarom is de Markt losgekoppeld van dit plan. 

Doodzonde 

En dat is dood- en doodzonde, oordeelden de meeste fracties in de gemeenteraad: de Markt is immers de huiskamer van de stad. Straks ligt de hele binnenstad er immers mooi bij, maar detoneert de Markt. 

Voor 50Plus was dat schrikbeeld zelfs aanleiding om een amendement op het bestratingsvoorstel  in te dienen, daarbij gesteund door Denk. Fractievoorzitter Ruud van Acquoij vond dat het college gewoon aan de slag moest met het hele plan, en maar moest zien hoe het onderweg financieel rond zou komen. Desnoods door andere plannen uit te stellen. 

Uitstellen

,,Het was handiger als u dan aangeeft welke plannen we moeten uitstellen", repliceerde Thijs. ,,Want op de manier waarop u het nu voorstelt werkt het niet.”  

Een aantal andere partijen waren het inhoudelijk weliswaar eens met 50Plus, maar die konden zich niet vinden in de manier waarop de fractie het college tot actie wilde manen.   

Overigens drong SP-fractievoorzitter Murat Memis bij wethouder Thijs aan op een stringente budgetbewaking. ,,We willen niet dat de kosten uit de klauwen lopen, en al helemaal niet dat wij niet weten hoe het geld precies besteed wordt.”