Om niet op te vallen kwam een Eindhovense inbreker altijd via de eerste etage binnen. Ook sloeg hij enkel in het begin van de avond toe.
Volledig scherm
Om niet op te vallen kwam een Eindhovense inbreker altijd via de eerste etage binnen. Ook sloeg hij enkel in het begin van de avond toe. © ANP XTRA

Meesterinbreker (57) die mogelijk driehonderd keer toesloeg krijgt acht jaar cel

DEN BOSCH  - ‘Meesterinbreker’Johan B. (57), krijgt acht  jaar cel. De rechtbank vindt 25 inbraken en drie inbraakpogingen bewezen. Het OM had die ten laste gelegd maar zag er in totaal zeker driehonderd met zijn specifieke weldoordachte signatuur. Twee handlangsters krijgen 3,5 en 2,5 jaar. 

Het OM eiste tien jaar tegen de in Poppel wonende Eindhovenaar. Ze voerde inbraken aan, gepleegd in Duiven, Uden, Helmond en Empel, Oirschot, Deurne, Asten en Zeeland.

Maar ze ziet er driehonderd die volgens hetzelfde ‘recept’ waren gepleegd. Ook opvallend:  toen Johan B. ziek was, werd er niet gekraakt en ook sinds hij in voorarrest zat, gebeurde het niet meer. 

Eerste doelwit: fiets

De man had een vaste, goed doordachte manier van werken. De politie let altijd op mensen die in de nacht rondrijden, ook op jongeren met dure auto’s. Hij opereerde dus aan het begin van de avond en liet zich rijden door een 66-jarige vriendin, in een piepkleine Kia Picanto.

Ingeslagen ruiten vallen snel op, maar niet als je eerst naar de eerste etage klimt. Hij werkte per avond een wijk of dorp af en stal daarom bij zijn eerste doelwit ook meteen een fiets. ,,Je moet binnen drie minuten twee kilometer verder zijn”, zei hij.

Ook verkleedde hij zich een paar keer op een avond, zodat niet overal een man in een rode trui liep. Die kleren werden dezelfde nacht keurig gewassen door de chauffeuse, zodat er geen sporen op achterbleven.

Kinderspaarpotten kapot slaan

De rechtbank noemde hem een beroepsinbreker en nam hem bijzonder kwalijk dat hij  geen enkel respect had voor de ‘stumpers’ wiens vaak dierbare en onvervangbare erfstukken hij stal. Niets was veilig. ,,Ik moet soms kinderspaarpotten kapot slaan”, mopperde hij een keer.

De chauffeuse (66) en zijn echtgenote, die het spul verkocht, kregen 2,5 en 3,5 jaar cel. Johan B., volgens de rechtbank een beroepsinbreker, moet ruim een ton aan zijn slachtoffers terugbetalen en 6 ton aan de staat als crimineel verdiend geld. Een deel daarvan komt op rekening van zijn echtgenote.