Volledig scherm
Ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel van het Catharina Ziekenhuis toont minister Bruno Bruins (r) de steriele cleanroom waarin geneesmiddelen worden klaargemaakt voor gebruik. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Minister blij met medicijnbereiding in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

EINDHOVEN - Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan de apotheek van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hier maken de apothekers zelf geneesmiddelen die onmisbaar zijn, maar die de farmaceutische industrie - omdat er niet genoeg winst op te maken valt - links laat liggen.

Het kabinet stimuleert apothekers om dit te doen. Nederland en andere Europese landen maken zich steeds meer zorgen over het feit dat ze voor veel geneesmiddelen vaak afhankelijk zijn van een of twee fabrikanten. De bereiding vindt ook nog eens buiten Europa plaats: negentig procent van de medicijnen komt uit India en China. Grote fabrikanten verplaatsten in eerdere jaren hun productie naar deze landen omdat daar de lonen laag zijn. Nu de handelsrelaties tussen de VS, China en Europa onder spanning staan leidt dat tot zorgen. ‘Kwetsbaar’ zo typeerde minister Bruins de positie tijdens zijn bezoek aan het ziekenhuis. ,,Voor heel veel medicijnen wordt door de farmaceutische  industrie een redelijke prijs gevraagd. Maar er zijn situaties waarin de prijs omhoog wordt gejaagd. Daar zet ik vraagtekens bij.” Hij wil hier samen met andere landen in Europees verband wat aan doen. ,,Misschien door grotere voorraden aan te leggen, of door een deel van de productie weer in Europa te laten plaatsvinden.”

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.