Volledig scherm
Ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel van het Catharina Ziekenhuis toont minister Bruno Bruins (r) de steriele cleanroom waarin geneesmiddelen worden klaargemaakt voor gebruik. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Minister blij met medicijnbereiding in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

EINDHOVEN - Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan de apotheek van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hier maken de apothekers zelf geneesmiddelen die onmisbaar zijn, maar die de farmaceutische industrie - omdat er niet genoeg winst op te maken valt - links laat liggen.

Het kabinet stimuleert apothekers om dit te doen. Nederland en andere Europese landen maken zich steeds meer zorgen over het feit dat ze voor veel geneesmiddelen vaak afhankelijk zijn van een of twee fabrikanten. De bereiding vindt ook nog eens buiten Europa plaats: negentig procent van de medicijnen komt uit India en China. Grote fabrikanten verplaatsten in eerdere jaren hun productie naar deze landen omdat daar de lonen laag zijn. Nu de handelsrelaties tussen de VS, China en Europa onder spanning staan leidt dat tot zorgen. ‘Kwetsbaar’ zo typeerde minister Bruins de positie tijdens zijn bezoek aan het ziekenhuis. ,,Voor heel veel medicijnen wordt door de farmaceutische  industrie een redelijke prijs gevraagd. Maar er zijn situaties waarin de prijs omhoog wordt gejaagd. Daar zet ik vraagtekens bij.” Hij wil hier samen met andere landen in Europees verband wat aan doen. ,,Misschien door grotere voorraden aan te leggen, of door een deel van de productie weer in Europa te laten plaatsvinden.”

  1. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
    PREMIUM

    Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

    EINDHOVEN - Door een wet kon de gemeente Eindhoven pas op 7 juni beginnen met bestrijding van de processierups, toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.