Bestrating in de Demer in Eindhoven.
Volledig scherm
Bestrating in de Demer in Eindhoven. © DCI Media

Nieuwe Eindhovense steen wordt getest op proefstroken in binnenstad

EINDHOVEN - De voorbereiding voor het vervangen van de rode steentjes in de Eindhovense binnenstad gaat door. De gemeente laat volgende week twee proefstroken met de uitgekozen bestrating leggen op de Demer en op de kruising Hermanus Boexstraat-Markt-Nieuwstraat. 

Nieuwe steen voor de Eindhovense binnenstad.
Volledig scherm
Nieuwe steen voor de Eindhovense binnenstad. © Een besparing van veertig olympische zwembaden

Daar liggen nu al proefstroken met de grijze steentjes en het asfalt dat aanvankelijk werd gekozen om de hele binnenstad én Stratumeind mee vol te leggen. Daarvoor is echter geen draagvlak: in enquêtes werd die bestrating als te grijs afgeserveerd. Daarop liet de gemeente de bureaus AtelierNL en Envisions met supervisor binnenstad Winy Maas een ‘Eindhovense’ tegel ontwikkelen. Die is warm grijs met kiezeltjes van verschillende kleuren erin. Die verwijzen naar de grondsoorten in de diverse stadsdelen. Die Eindhovense steen komt te liggen naast het asfalt dat een soort middenbaan gaat vormen. 

Aannemer Heijmans Infra gaat de oude grijze stenen vervangen door de nieuwe in de twee proefstroken. Het asfalt wordt alleen bewerkt. Dat werk wordt uitgevoerd van maandag 30 maart tot en met vrijdag 3 april. Tenzij extreme weersomstandigheden óf nieuwe coronamaatregelen dat onmogelijk maken. De winkelstraten blijven gewoon toegankelijk. 

Niet te glad

Voordat de gemeente de productie van de nieuwe stenen gaat aanbesteden, wordt enkele maanden lang beoordeeld hoe die zich houdt bij gebruik. Ook wordt gekeken of de tegels niet te glad zijn. Eventueel wordt het materiaal daarna nog aangepast. 

Rik Thijs met nieuwe steen voor Eindhovense binnenstad.
Volledig scherm
Rik Thijs met nieuwe steen voor Eindhovense binnenstad. © Gemeente Eindhoven

De planning is nu om de nieuwe materialen voor het eerst te gebruiken op Stratumseind, de Grote Berg en de Rechtestraat. Stratumseind is vanaf  eind dit jaar als eerste aan de beurt. De herinrichting van de Grote Berg en de Rechtestraat starten in 2021, zoals de laatste planning er uit zag. 

De Markt maar ook de Vestdijk zouden aanvankelijk ook meteen de nieuwe stenen krijgen, maar dat is uitgesteld. Omdat de totale kosten - inclusief vervangen van riolering, aanleggen waterberging, vergroening en nieuw straatmeubilair - inmiddels opgelopen zijn tot 18 miljoen euro.  Zoveel geld is er niet. Wethouder Rik Thijs heeft de gemeenteraad beloofd om nog op zoek te gaan naar extra financiële middelen voor de Markt. 

Meer informatie over de herinrichting van de binnenstad is te vinden op de speciale site van de gemeente