Volledig scherm
Het Van Abbemuseum. © Kees Martens

Ondernemers ten zuiden van de Dommel in Eindhoven verenigen zich

EINDHOVEN - Het vertegenwoordigen van de belangen van de ondernemers ten zuiden van de Dommel in Eindhoven. Daarvoor is ondernemersvereniging Van Abbe Kwartier opgericht.

Een gevaarlijke kruising voor de deur, lelijke betonblokken in de straat en een gebrek aan groen. Zomaar een paar irritaties die ondernemer Dorus de Bruijn bewogen om de belangenclub op te richten. De eigenaar van restaurant Dijk 9 aan de Stratumsedijk heeft inmiddels zo’n 35 ondernemers verzameld. 

Tussen wal en schip

,,We vielen eigenlijk altijd tussen wal en schip”, zo betoogt De Bruijn. De ene keer horen we wel bij het centrum en de andere keer weer niet. Strenge regels zoals een glasverbod tijdens Koningsdag gelden wel voor ons maar de kerstverlichting tijdens de feestdagen stoppen na het Stratumseind. Als eenling krijg je geen voet aan de grond bij de gemeente maar gezamenlijk zijn we een volwaardige gesprekspartner.” 

Volgens De Bruijn telt het Van Abbe Kwartier een mooi en gevarieerd aanbod. ,,We hebben hotels, het Van Abbemuseum, restaurants en winkels. Het wordt tijd dat we ons een eigen identiteit aanmeten. De Kleine Berg is wat dat betreft een goed voorbeeld.” 

Veiligheid

De komende jaren wil de vereniging zich in gaan zetten voor de veiligheid en de vergroening. Wat betreft dat eerste is het korte stuk van de Geldropseweg volgens De Bruijn een aandachtspunt. ,,De stoplichten op de kruising met de Stratumsedijk zijn weggehaald en de gemeente heeft in de straat lelijke betonnen blokken geplaatst om er een eenrichtingsweg van te maken. Het heeft geen uitstraling en het is er gevaarlijk geworden. Auto's komen vol gas vanaf de Stratumsedijk richting de kruising gereden en stuiten er opeens op een fietspad. Ik heb al twee ongelukken zien gebeuren. Er is wel wat te winnen, wil ik maar zeggen.”

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.