Volledig scherm
Tweede kamerlid Jessica van Eijs op 18 septemberplein in Eindhoven © FotoMeulenhof

Onderzoek naar Europees keurmerk voor duurzame kleding

EINDHOVEN - Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een keurmerk voor kleding. Met zo'n keurmerk moeten consumenten in één oogopslag kunnen zien wat de milieu-impact is van een kledingstuk. 

De motie die Tweede Kamerlid Jessica van Eijs van D66 daarvoor heeft ingediend is aangenomen. De overheid gaat nu onderzoeken of een Europees keurmerk een laagdrempelige bijdrage kan leveren aan de circulaire economie. 

Het liefst ziet Van Eijs een Europees keurmerk, zoals ook al bij huizen, auto's en elektronica bestaat. Ze hoopt dat zo’n keurmerk bedrijven ertoe aanzet meer milieuvriendelijke kleding te verkopen en consumenten leert wat de milieu- en klimaatbelasting van een kledingstuk is. 

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.