Volledig scherm
Perovskiet zonnepanelen met fluoride zijn nog nog een belofte voor de toekomst. © Thinkstock

Onderzoekers TU/e ontdekken: fluoride tandpasta beschermt ook zonnecellen

EINDHOVEN  - Fluoride beschermt niet alleen je tandglazuur, ook de nieuwste zonnecellen hebben baat bij een beschermende laag van het goedje. Dat ontdekten onderzoekers van de TU/e, de Universiteit Twente, Peking University en onderzoeksinstituut Differ uit Eindhoven. 

Perovskiet is een veelbelovend materiaal om zonnecellen mee te maken. Het is goedkoper dan silicium waarvan de huidige zonnepanelen gemaakt worden. Nadeel is dat de werking van het materiaal onder invloed van vocht, licht en hitte op termijn afneemt. De onderzoekers in Eindhoven, Twente en Beijing hebben geëxperimenteerd met een nieuw soort perovskiet door een kleine hoeveelheid fluoride toe te voegen aan het productieproces. 

Na duizend uur testen onder extreme omstandigheden blijken deze zonnecellen 90 procent van hun rendement te behouden. Net zoals bij fluoride in tandpasta vormt het een beschermend laagje rond het kristal perovskiet dat de stabiliteit van de zonnecellen ten goede komt. De zonnecellen zijn nog niet commercieel interessant. Daarvoor is het rendement nog te laag met 21,3 procent (met de huidige techniek ligt dat op minimaal 85 procent). 

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Energy. 

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.