Optocht Lampegat gaat niet door vanwege voorspelde harde wind en wordt ook niet ingehaald

videoEINDHOVEN - De optocht in Lampegat gaat zaterdag niet door. De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (FEC) heeft in gezamenlijk overleg met de gemeente Eindhoven, hulpdiensten en andere betrokken partijen besloten het evenement af te blazen.

Volgens FEC-voorzitter Ivo Soetens maken de verwachte windkracht en windstoten dit besluit ’omwille van veiligheid noodzakelijk’. ’Het is op basis van de huidige voorspellingen de enige juiste keuze’, schrijft de carnavalsfederatie in een vrijdagmiddag uitgebrachte verklaring. ’De beslissing uitstellen is niet in het belang van de deelnemers van de optocht.’ Aan de Lampegatse optocht zouden ruim 20 wagens meedoen. De optocht wordt ook niet op een later moment ingehaald, laat de federatie weten.

Geen twijfel

Volgens Soetens was er bij zowel de federatie als de gemeente en de hulp- en veiligheidsdiensten ’geen twijfel’ over het genomen besluit. ,,Natuurlijk is het een beslissing die je met pijn in het hart neemt, maar de windstoten die voorspeld zijn, gaan richting windkracht 8. Met die grote praalwagens is dat gewoon onverantwoord.” Er komt ook geen afgeslankte versie van de optocht. ,,Dat vonden we niet passend: het is alles of niets.”

Soetens benadrukt dat alle andere activiteiten in Lampegat wél gewoon doorgaan. ,,De stad is klaar voor een groot feest. Natuurlijk, we missen met de optocht een heel leuk aspect van het feest, maar voor de carnavalsliefhebbers blijft er meer dan genoeg over om er toch een fantastisch feest van te maken. Alle overige geplande activiteiten gaan gewoon door.” De optocht is afgelast vanwege de veiligheid van de wagen, voegt Soetens daar aan toe. ,,Wíj waaien niet weg.”

Prins Ludovieckus arriveert zaterdagmiddag met de trein en neemt de sleutel van de stad in ontvangst op het Stationsplein.

optocht Eindhoven
Volledig scherm
optocht Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Dapper besluit

Burgemeester John Jorritsma: ,,Het is een dapper besluit van de Federatie Eindhovens Carnaval om de optocht af te lasten. Ze hebben dit in nauwe afstemming met gemeente en hulpdiensten gedaan. Dat was een duivels dilemma, want vele vrijwilligers zijn maanden bezig geweest om de optocht, als een van de hoogtepunten van het carnaval in onze stad, tot een mooi festijn te maken. Ik begrijp dat dit voor hen én de toeschouwers een bittere pil is. Ik sta achter dit besluit want veiligheid staat voorop.”  

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.