Volledig scherm
PREMIUM
Jongeren protesteerden massaal voor een beter klimaat, in september vorig jaar in Den Haag. © Martijn Beekman

‘Patatjeugd’ laat van zich horen: emancipatiegolf onder jongeren van nu

Jongeren lopen voorop in klimaatprotesten en eisen invloed bij gemeenten en overheid. Volgens kenners is er sprake van een emancipatiegolf onder de jeugd. Maar worden jongeren ook een politieke factor?

Volledig scherm
Greta Thunberg. © EPA

Toen de eerste jongeren na de klimaatmars door Den Haag terugkwamen op het Malieveld moesten de laatste nog vertrekken. Een lang lint van duizenden jeugdige klimaatactivisten deed op 27 september vorig jaar cynisch Nederland versteld staan. Een generatie die tien jaar geleden nog apathie werd verweten,  de patat- of pampergeneratie werd genoemd, stond nu schreeuwend op het Malieveld om te demonstreren voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Niet voor minder lesuren of meer studiefinanciering. Nee, voor de toekomst van de planeet. 

Geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (17) gingen miljoenen scholieren wereldwijd de straat op. Thunberg spijbelt onder de noemer Fridays For Future net zo lang tot haar overheid met een ambitieuzer plan komt. Eenzelfde actie speelde in Amerika met de March of our Lives.  De Amerikaanse Emma González (20) bracht honderdduizenden jongeren op de been tegen wapenbezit na een schietpartij op haar middelbare school waarbij zeventien scholieren omkwamen. Zoals Thunberg het eerder al op een bijeenkomst van de Verenigde Naties zei: ,,Wij jonge mensen zijn verenigd en wij zijn niet meer tegen te houden.”