Volledig scherm
De demonstratie van Pegida in Eindhoven op 6 mei ging op het nippertje niet door.

Pegida krijgt vergunning voor nieuwe demonstratie bij moskee in Eindhoven

EINDHOVEN - Anti-islambeweging Pegida krijgt opnieuw een vergunning voor een demonstratie in Eindhoven. Burgemeester John Jorritsma is niet van plan die demonstratie op zondagavond 26 mei te verbieden. Een oproep daartoe van de fractie van Denk in de Eindhovense gemeenteraad wees hij resoluut van de hand. 

,,Pegida zou waarschijnlijk het liefst wel willen dat ik die demonstratie verbood", aldus Jorritsma. ,,Maar dan zouden ze me kunnen beschuldigen van het meten met twee maten. En dat wil ik niet. Ik wil niet tornen aan het recht op demonstratie en het recht op vrije meningsuiting in dit land, een hoog goed.”

Op 6 mei blies Pegida op het laatste moment een demonstratie bij de Al Fourqaan moskee in de Otterstraat af omdat de organisatie vond dat Jorritsma te strenge veiligheidseisen had gesteld aan de bijeenkomst. De betoging moest plaatsvinden op een met geblindeerde hekken afgezet terrein; er mocht niet worden gebarbecued en er waren grenzen gesteld aan de geluidsversterking. 

Afgelopen maandag kondigde de organisatie evenwel een nieuwe demonstratie aan in Eindhoven.  Het Eindhovense Denk-raadslid Adem Topdag wilde tijdens de gemeenteraadsvergadering van burgemeester Jorritsma weten of hij van plan was deze demonstratie te verbieden. 

,,In andere steden is dit immers wel gebeurd. Dit soort demonstraties zijn gericht op het zaaien van haat en creëren van wanorde. Voor haatacties moeten we niet de rode loper uitrollen”, aldus Topdag. ,,Van die woordkeuze neem ik met klem afstand”, was de repliek van Jorritsma daarop. ,,Ik vel geen inhoudelijk oordeel over hun boodschap. Mijn doel is de regels na te leven en wanorde te voorkomen.” 

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.