Volledig scherm
De FIOD valt binnen bij een autobedrijf in Mariahout. © René Manders

Politie over inval bij autohandelaar: ‘Mogelijk Libanees drugsgeld witgewassen in Mariahout’

De inval van politie en FIOD maandagochtend bij het autobedrijf in Mariahout maakt deel uit van een grootschalige onderzoek naar het witwassen van Libanees drugsgeld. Ook zou er voor miljoenen zijn gefraudeerd.

Valsheid in geschriften, gesjoemel met de belasting en het mogelijk maken van witwaspraktijken: de verdenkingen van politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD tegen Auto Corsten liegen er niet om.

De Mariahoutse autohandelaar zou zich daarbij, evenals drie collegabedrijven, mogelijk hebben laten betalen met drugsgeld. Bij de transacties zijn onder andere Libanese criminelen uit Duitsland gezien, zo laat een woordvoerder van de politie weten.

Er zou vooral zijn gesjoemeld bij de export van tweedehands lease-auto’s. Libanese drugscriminelen uit Berlijn kochten die wagens op en rekenden af met tassen vol cash geld.

In vijf jaar tijd vloeide er zo een miljard euro richting Nederland. Een van die criminele geldtransporten werd een paar jaar terug onderschept waarna de recherche een onderzoek startte. De vraag is wel in hoeverre de handelaren op de hoogte waren dat het om drugsgeld ging.

Beslag op alle auto's

Met 175 man sterk vielen de recherche en de FIOD maandagochtend binnen bij de vier autohandelaren. De opsporingsdiensten doorzochten bedrijfspanden en woningen. Daarbij legden zij beslag op het volledige wagenpark van de handelaren, 500 auto’s in totaal.

Die blijven overigens wel op het terrein van de dealer staan. Hetzelfde gold voor 350.000 euro aan contant geld en 25 bankrekeningen.

Verder verdenkt de FIOD de vier autohandelaren van het frauderen met de btw. Op papier werden de duizenden auto’s verkocht aan bedrijfjes in Portugal, Roemenië en Hongarije. Het gaat om bedrijfjes die speciaal worden opgericht voor de fraude.

Ze worden ook wel ploffers genoemd, want op het moment dat ze btw moeten betalen, ploffen ze. Dan gaan ze failliet of verdwijnen in het niets. In werkelijkheid gingen de auto’s naar Berlijn waar ze werden verkocht aan nietsvermoedende consumenten.

Quote

Ik begrijp niks van deze inval.

Jan Corsten

‘Onze papieren zijn altijd in orde’

De totale export van de verdachte bedrijven bedroeg de laatste twee jaar ongeveer 120 miljoen euro, de Belastingdienst liep daarbij rond de 21 miljoen euro mis.

Als autohandelaren exporteren binnen Europa komen ze in aanmerking voor een speciaal nultarief van de btw. Tenzij de dealers weten, of hadden kunnen weten, dat ze auto’s leveren aan nepbedrijven die nooit belasting gaan betalen.

Dan is het strafbaar om het nultarief te gebruiken. Jan Corsten, oprichter van het Mariahoutse autobedrijf, weet niks van eventuele fraude: ,,Onze papieren zijn altijd prima in orde. Niks geen poespas. Ik begrijp niks van deze inval.”

Telefoon inleveren

Quote

In Hongarije zijn ze gek op hybride auto’s. Dan hoef je minder wegenbelas­ting te betalen, mag je gratis parkeren.

Jan Corsten

Om 7.00 uur in de ochtend ging maandagochtend al de mobiele telefoon van Jan Corsten al. Of hij even open wilde doen, de FIOD stond bij hem in Mariahout op de stoep. „Ik moest meteen mijn telefoon inleveren en ze vroegen om de sleutels van het bedrijf.”

Het door hem opgerichte autobedrijf Auto Corsten ligt aan de overkant van de straat. Het bedrijf wordt inmiddels gerund door zijn zoon, maar die is niet bereikbaar voor commentaar. Corsten weet wel waarom: „Ze hebben zijn telefoon natuurlijk ook afgepakt.”

Pas een paar uur later werd hem dankzij de berichten in de media duidelijk waar de opsporingsdiensten het bedrijf van verdenken: btw-fraude bij de export van auto’s. Corsten bevestigt dat er jaarlijks de nodige tweedehands leaseauto’s naar het buitenland gaan, grofweg 1.500 stuks vanuit Mariahout alleen al.

De auto’s gaan onder andere naar landen als Hongarije. „Daar zijn ze gek op hybride auto’s. Dan hoef je minder wegenbelasting te betalen, mag je gratis parkeren. Daar zitten veel van onze grote klanten, we verkopen niet aan nepbedrijven.”

Behandeld als criminelen

Corsten wuift de verdenkingen van politie en FIOD dan ook weg: „We controleren alles heel goed, maken overal foto’s van. Van de vrachtbrieven tot en met de papieren met de btw-nummers.

Maar ineens vallen ze bij ons binnen en worden we behandeld als criminelen. Maar ik weet van niks. Ik begrijp ook niet waarom ze hier binnenvallen.”

Volledig scherm
Grensoverschrijdende btw-fraude. © FIOD
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.