Een tram op het spoor van de Randstadrail.
Volledig scherm
Een tram op het spoor van de Randstadrail. © ANP XTRA

Politiek Eindhoven en Helmond wil onderzoek naar Brainport-rail

EINDHOVEN/HELMOND - Is de aanleg van een lightrail in het hart van de regio Brainport reëel en haalbaar? De Eindhovense gemeenteraad wil een onderzoek naar deze nieuwe vorm van openbaar vervoer, evenals GroenLinks in Helmond.   

Er moet een onderzoek komen naar de aanleg van een lightrail-verbinding in het hart van Brainport. Met de aanleg van zo’n Brainport-rail is niet alleen het milieu gediend, ook moet dit nieuwe transportsysteem de doorstroming bevorderen van het steeds vaker vastlopende autoverkeer in en rond Eindhoven en Helmond. 

Het idee komt uit de koker van de GroenLinks-fracties in de gemeenteraden van Eindhoven en Helmond, zegt Samir Toub van het Eindhovense GroenLinks-smaldeel. In de Eindhovense gemeenteraad krijgt GroenLinks inmiddels al steun van VVD, CDA, PvdA en D66 - bij elkaar een ruime meerderheid. Dinsdag komt het voorstel in de raad aan de orde. Op dinsdag 11 februari praat de Helmondse gemeenteraad over het GroenLinks-idee.   

Peperduur

Het voorstel om de aanleg van zo'n peperduur lightrail-systeem te onderzoeken is absoluut geen luchtkasteel, benadrukt Toub. Er wordt in samenwerking met het provinciebestuur en de regering in Den Haag de komende tijd immers een onderzoek uitgevoerd naar manieren de bereikbaarheid in de regio Eindhoven ingrijpend te verbeteren. 

Daarbij wordt met name gekeken naar het verder verbreden van de snelwegen bij Eindhoven, en naar een oplossing voor de dagelijkse files tussen Helmond en Eindhoven ‘s ochtends en ‘s avonds. De totale kosten van dat plan bedragen op basis van een eerste raming 105 miljoen euro.  

,,Het zou een gemiste kans zijn om in zo'n onderzoek ook niet te kijken naar deze nieuwe vorm van openbaar vervoer", zegt de GroenLinkser. ,,Het milieu, het leefklimaat en de bereikbaarheid van deze regio vragen alle drie om een goed antwoord. Zo'n Brainport-rail zou een substantiële bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van althans een deel van de problemen op die gebieden.” 

Airport 

Een concrete uitwerking van dit idee is er verder nog totaal niet, erkent Toub. Waar de lightrail zou moeten komen te liggen, moet nog worden uitgezocht. Al ligt het volgens hem voor de hand om te kijken naar verbindingen van en naar het centrum  van de stad, met de verschillende campussen - Eindhoven Airport, de TU/e, ASML en het  BIC - en met Helmond en de Automotive Campus in deze stad. Ook het antwoord op de vraag hoe duur de aanleg van een complete Brainport-rail is, moet blijken uit dat onderzoek.  

De Eindhovense verkeerswethouder Monique List (VVD) wil nog niet reageren op de motie, maar daarover eerst het gesprek met de gemeenteraad aangaan dinsdag.