De Eindhovense burgemeester John Jorritsma.
Volledig scherm
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma. © Jean Pierre Reijnen

Reactie Jorritsma op troonrede: Brainport Eindhoven blij met investeringsfonds

EINDHOVEN - Het kabinet gaat via een investeringsfonds miljarden euro's in de landelijke en regionale economie pompen. Tot grote vreugde van Brainport, dat rekent op een flinke impuls.    

Brainport is blij met het door het kabinet aangekondigde investeringsfonds. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma, tevens voorzitter van Brainport, denkt dat Zuidoost-Brabant met name op het gebied van duurzame mobiliteit, woningbouw en energieopslag een flinke impuls kan krijgen vanuit dat nieuwe fonds. 

,,Natuurlijk houden we daarbij nog wel even een slag om de arm”, zegt Jorritsma desgevraagd in een reactie nadat koning Willem-Alexander zijn zevende troonrede heeft uitgesproken. ,,Straks zal in de praktijk nog moeten blijken hoeveel miljard er in dat fonds gepompt wordt. Maar dat het een flinke stap in de goede richting is, dat staat wat mij betreft buiten kijf.” 

Nadrukkelijk

Eindhoven en Brainport hebben zich de afgelopen maanden al enigszins geprepareerd op de vorming van zo'n investeringsfonds, bevestigt Jorritsma. ,,Nadat in de loop van deze zomer duidelijk werd dat dit investeringsfonds er aan zat te komen, hebben we ons als Brainport nadrukkelijk opnieuw onder de aandacht gebracht van het kabinet. In Brainport zijn we immers volop bezig met slimme mobiliteit, met duurzame energie-opslag en woningbouw en met de verdere ontwikkeling van fotonica.”

Daarmee kan deze regio een bijdrage leveren aan het zoeken naar oplossingen voor problemen die landelijk spelen, benadrukt Jorritsma. ,,En als dat een investering in de economische ontwikkeling van Brainport tot gevolg heeft, snijdt het mes zo aan twee kanten.”    

Jeugdzorg

Ook de signalen van het kabinet-Rutte op het gebied van jeugdzorg en van veiligheid beschouwt Jorritsma als positief. ,,Gelukkig komt er langzaam maar zeker meer geld vanuit Den Haag naar de gemeente om de problemen in de jeugdzorg en ook de ondermijnende criminaliteit meer aan te pakken. Ik zou bijna zeggen: eindelijk.”  

Niet echt blij is Jorritsma met de ‘winstwaarschuwing’ van het kabinet op het gebied van de economische groei. ,,We moeten oppassen dat we elkaar op dit gebied niet de put in in praten. De geluiden die ik hoor van het bedrijfsleven in Eindhoven zijn onverminderd goed. Ik hoor de captains of industry in Brainport niet klagen, hoor. Natuurlijk gaat het wat minder, op het moment. Alleen gaat het niet minder goed met de economie, de groei is wat minder hoog dan de afgelopen jaren het geval was. Maar er is onverminderd sprake van groei. Laten we dat alsjeblieft niet uit het oog verliezen.”