Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze. © Frans van Mierlo

RHC Eindhoven zoekt verhalen achter de foto's: Tanken en vakantie boeken bij Sprengers in Heeze

EINDHOVEN - Fotograaf Frans van Mierlo liet zijn complete oeuvre na aan het Regionaal Historisch Centrum. Samen met lezers gaat het ED op zoek naar de verhalen achter de foto’s. Weet u meer over de foto? Meld het via foto@rhc-eindhoven.nl.

Allereerst de foto van deze week. Benzinestation Sprengers in Heeze, meer schreef Frans van Mierlo niet bij deze foto. Op de gevel van het gebouw staat echter dat er ook een garage en reisbureau gevestigd waren. Wie heeft er wel eens een reisje geboekt of kent de familie Sprengers nog? Laat het ons weten. Meer foto’s staan op fotowerkplaats-rhce.nl en onder dit artikel.

Volledig scherm
Ontploffingen in Eindhoven in 1955. Hier op de Mathildelaan © Frans van Mierlo

En dan de foto van vorige week. Het was een enorme explosie waardoor zo ongeveer het complete gezin De Roy van Zuijdewijn-Jaspers door de lucht vloog in de Mathildelaan. De foto van vorige week laat de ravage zien die werd veroorzaakt door ontploffingen in de zuurstofleiding die tussen de Philips fabrieken op Strijp-S en die in het Emmasingel-complex liep. 

Explosie

,,Het terugzien van de foto's heeft weer heel wat teweeggebracht in onze familie”, vertelt Dinie de Roy van Zuijdewijn (82) precies 64 jaar later. ,,Ik was destijds 17 en liep met mijn moeder, tante en neefje door de straat. Mijn jongste broertje Mario was pas een paar maanden oud en lag in de kinderwagen. De explosie was precies op de plek waar wij liepen want we werden letterlijk de lucht in geblazen. De kinderwagen lag zonder wielen in een portiek maar Mario was wonder boven wonder op een schaafwond na ongedeerd. Ik ben er na de explosie meteen naar toe gerend en net op het moment dat ik in de wagen keek, viel er nog een steen uit de lucht op mijn hoofd. Moet je nagaan hoe hoog die de lucht in is geblazen.”

Verbrijzelde knie

,,Mijn moeder was er het slechtst aan toe”, vertelt mevrouw De Roy van Zuijdewijn. ,,Ze had een hersenschudding en een verbrijzelde, knie, elleboog en enkel. Omstanders hebben haar uit de diepe krater gehaald die door de explosie was veroorzaakt. Jarenlang heeft ze vele operaties ondergaan. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit en ondertussen zorgde ik voor het hele gezin met acht kinderen. Je kunt wel zeggen dat het ongeluk een enorme impact op ons gezin heeft gehad. Zelfs de hond hield er een gebroken poot aan over. Toen we weer thuis waren, kwam ook mijn oudste broer overstuur thuis. Die was verderop bij het spoor door een andere explosie onder een wagon geblazen.” 

Dertien ontploffingen

Alle landelijke kranten schrijven op 25 mei 1955 over een reeks ontploffingen in Eindhoven. Dertien kraters werden er veroorzaakt door de ontploffingen. Een ooggetuige dacht aan een aardbeving toen er in de middag eerst een hevig gerommel klonk. Volgens de Volkskrant waren tientallen wandelaars en fietsers vele minuten volkomen de kluts kwijt toen ze de grond met daverende explosies zagen openscheuren. Veroorzaakt door lichtgas, zo bleek uiteindelijk uit onderzoek.

Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze © Frans van Mierlo
Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze © Frans van Mierlo
Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze © Frans van Mierlo
Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze © Frans van Mierlo
Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze © Frans van Mierlo
Volledig scherm
Garage Sprengers in Heeze © Frans van Mierlo