Volledig scherm
Archieffoto uit 2011 van de carnavalsoptocht in Eindhoven. © Fotomeulenhof

Rijplaten én bestaand asfalt voor Lampegatse optocht Eindhoven

EINDHOVEN - Het oude asfalt op de Vestdijk in Eindhoven blijft voorlopig nog even liggen voor de Lampegatse carnavalsoptocht. De huidige weg is bedoeld voor de carnavalswagens. Voor het publiek worden kunststof rijplaten gelegd. Dat heeft het college van B en W van Eindhoven dinsdag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. 

De werkzaamheden aan de Vestdijk - die heringericht wordt tot een rijbaan, een busbaan en een dubbel fietspad met veel groen - lopen uit. Daardoor zou de straat open liggen als op zaterdag 2 maart de optocht moet trekken. Alternatieven zijn duur of afgekeurd door de politie en brandweer. Bovendien zijn de veiligheidsplannen en dergelijke voor de Vestdijk al gemaakt. Ook is hier altijd het carnavalsfeest van Omroep Brabant en hotel Pullman Eindhoven Cocagne. ,,Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de Vestdijk weer een veilige Boulevard Carnavalesk wordt", aldus de brief van B en W.  

Volledig scherm
Aan de Vestdijk aan de kant van het 18 Septemberplein worden boompjes geplaatst. © Fotomeulenhof

Milieuonvriendelijk 

Op initiatief van GroenLinks dienden diverse partijen in de gemeenteraad een motie in om geen milieuonvriendelijk en duur asfalt te leggen voor drie uur carnavalslol. Wethouder Monique List gaf aan dat de meeste alternatieven duur zijn en de gemeente wel de belofte na wil komen dat de Vestdijk bruikbaar is. 

De keuze was vervolgens tussen tijdelijk asfalt - kosten ongeveer 37.000 euro - of noodrijplaten (23.000 euro). Het college kiest voor die laatste oplossing, omdat de optocht met grote wagens over de bestaande weg kan rijden. Dat asfalt wordt dus voorlopig nog niet opengebroken. 

Het is ook veiliger want dan is er ook geen twijfel of de rijplaten - kunststof en geribbeld - wel stabiel genoeg zijn voor de grote carnavalswagens. 

Volledig scherm
Aan de Vestdijk aan de kant van het 18 Septemberplein worden boompjes geplaatst. © Fotomeulenhof