Technische Universiteit Eindhoven wil in toekomst mogelijk selecteren op excellentie.
Volledig scherm
Technische Universiteit Eindhoven wil in toekomst mogelijk selecteren op excellentie. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

‘Selectie aan poort Technische Universiteit Eindhoven beperken’

EINDHOVEN - Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil paal en perk stellen aan de internationalisering van het hoger onderwijs en komt daarom met maatregelen. Die maatregelen houden in dat universiteiten geen extra mogelijkheden krijgen voor selectie aan de poort. Verder mogen ze alleen een numerus fixus instellen met toestemming van het ministerie. Bovendien wil de minister het collegegeld voor studenten van buiten de EU verhogen.

Met haar plannen gaat Van Engelshoven in tegen de wens van de Technische Universiteit Eindhoven. Bestuursvoorzitter van de TU/e Robert-Jan Smits zei vorige week nog in de toekomst mogelijk studenten te willen 'selecteren op excellentie'. De universiteit wil zo de kwaliteit van het onderwijs waarborgen als de studentenaantallen blijven toenemen.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66).
Volledig scherm
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66). © ANP

Een andere manier om die kwaliteit te borgen is het instellen van een vast aantal opleidingsplekken bij een te hoge toestroom van studenten. Op dit moment heeft de TU/e zes opleidingen met zo'n numerus fixus. Van Engelshoven wil dus dat het ministerie daar voortaan eerst toestemming voor geeft. De TU/e vindt dat een 'zorgwekkend voornemen' en schaart zich achter de reactie van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), die stelt dat de minister op de stoel van de onderwijsbestuurder gaat zitten. ,,Het is vooralsnog volstrekt onduidelijk op welke gronden dat zou gaan gebeuren", stelt de VSNU.

Als het aan de minister ligt, moeten instellingen bovendien voortaan toestemming van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) vragen om een opleiding in het Engels aan te bieden. De TU/e verzorgt op dit moment vier opleidingen in het Nederlands. De rest is Engels.

Huiverig

Rianne Letschert, de Helmondse rector magnificus van de internationaal georiënteerde Maastricht University, reageert huiverig op die voorgenomen maatregel. Al wijst ze er ook op dat nog onduidelijk is hoe de NVAO die toestemming voor Engelstalig onderwijs gaat verlenen. ,,Ik wil, voor ik kritisch ben, eerst weten hoe de NVAO dat gaat aanpakken."

Het ministerie wil verder een hoger minimumtarief instellen voor het collegegeld dat studenten van buiten de EU moeten betalen. De hoogte van dat tarief is nog onduidelijk. Letschert: ,,Volgens mij gaat dat heel erg meevallen." Volgens de TU/e is het nog de vraag hoe de maatregel uit zal pakken. Studenten van buiten de EU betalen nu namelijk al flink extra.

De minister stelt overigens ook dat ze de 'internationalisering van het hoger onderwijs van grote waarde vindt' en dat Engels onderwijs prima is wanneer dit een meerwaarde heeft. Maar met de voorgenomen maatregelen wil ze voorkomen dat die internationalisering doorschiet.

Van Engelshoven vreest dat de financiering, kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komen te staan. In 2018 was bijna 20 procent van de studenten in het hoger onderwijs internationaal.

De ministerraad stemde vrijdag in met de voorstellen van Van Engelshoven. Binnenkort dient ze haar wetsvoorstel in in de Tweede Kamer.