Solar Team Eindhoven als koploper over de finish in Adelaide, niets staat winst nog in de weg

VIDEOADELAIDE/EINDHOVEN - Solar Team Eindhoven is vrijdag over de finish gekomen van de World Solar Challenge, een wedstrijd voor auto’s die op zonne-energie rijden. De wagen passeerde als derde de eindstreep in Adelaide, en moet nu wachten op de officiële uitslag. Op zaterdag worden de wagens gekeurd door een jury, op zondag wordt de eindstand van de race bekendgemaakt. De Brabanders zelf hebben er alle vertrouwen in.

De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven doen mee in de klasse voor gezinsauto’s. Daarin telt niet alleen de eindtijd, maar teams krijgen ook punten voor bijvoorbeeld het aantal inzittenden en het accuverbruik. Auto’s uit Hongkong en Australië kwamen eerder dan Eindhoven over de finish. “Maar onze efficiëntiescore is veel hoger, we konden ons veel achterstand veroorloven. Eigenlijk hoefden we vrijdag alleen op tijd over de finish te komen”, zegt een woordvoerster van het team.

De totale rit van de challenge was 3022 kilometer. De kans dat het Eindhovense team de wereldtitel mee naar huis neemt, is aanzienlijk. 

Het Eindhovense team in Adelaide na het halen van de eindstreep.
Volledig scherm
Het Eindhovense team in Adelaide na het halen van de eindstreep. © Bart van Overbeeke
Het Eindhovense team viert de binnenkomst in de fontein.
Volledig scherm
Het Eindhovense team viert de binnenkomst in de fontein. © Bart van Overbeeke
Stella Era van TU Eindhoven
Volledig scherm
Stella Era van TU Eindhoven © foto: TU/e, Bart van Overbeeke