Volledig scherm
De Brugwachter en De Schuyt in Son en Breugel; Stayinc. heeft dit complex gekocht van woningcorporatie 'Thuis. © Stayinc.

Stayinc. Eindhoven leent 138 miljoen voor middeldure huurwoningen

EINDHOVEN - Een verdubbeling van het aantal middeldure huurwoningen door nieuwbouw en aankoop, die doelstelling denkt de commerciële tak van corporatie Wooninc. te realiseren in 2024. Met een nieuwe lening van 138 miljoen euro wil Stayinc. groeien van 680 naar 1200 woningen. 

Twee bouwplannen heeft Stayinc. al in Eindhoven: vijftig woningen aan de Montgomerylaan, naast de Grijze Generaal, en een mix van middeldure en sociale huurappartementen bij winkelcentrum Ardèchelaan in de Achtse Barrier.  Nu de lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten rond is, kunnen die plannen uitgewerkt worden, zo melden Wooninc. en Stayinc. in een persbericht. 

Volledig scherm
Winkelcentrum Ardèchelaan in de Achtse Barrier in Eindhoven met links het complex Cantershoef. De lage woningen naast het winkelcentrum moeten waarschijnlijk plaats maken voor nieuwbouw. © Google Maps

Stayinc. is als aparte BV in 2017 door Wooninc. opgericht voor het beheer van middeldure huurwoningen (720 tot 1000 euro). Dat mag een corporatie feitelijk niet meer. Zeker niet als er ook nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Door de lening aan te gaan, kan Stayinc. de doelstelling bereiken. Dat gebeurt ook door aankopen, zoals bij de complexen De Brugwachter en De Schuyt in Son en Breugel, en Brederode in Waalre. 

Buiten de boot vallen

Wooninc. en Stayinc. vinden de bouw van de woningen onder de 1000 euro maandhuur belangrijk omdat er groepen woningzoekenden zijn die nu buiten de boot vallen. Ze komen niet meer in aanmerking voor sociale huurwoningen omdat ze meer dan 38.000 euro verdienen. Maar om een huis te kopen of een dure vrijesectorhuurwoning te huren hebben ze weer te weinig inkomen. 

Volledig scherm
Angela Pijnenburg. © Foto van de Meulenhof/Kees Martens

,,Zo kunnen wij een waardevolle bijdrage blijven leveren aan de beschikbaarheid van woningen in dit segment. En omdat Wooninc. 100% aandeelhouder is van Stayinc., profiteert ook het sociale segment van het succes”, verklaart bestuurder Angela Pijnenburg van Wooninc.