Studenten mbo Summa College bouwen auto voor wedstrijd Shell

VideoEINDHOVEN/HELMOND - Het is nogal eens het hoger onderwijs dat de show steelt met allerlei innovatieve voertuigen, maar het middelbaar beroepsonderwijs blaast ook graag zijn partij mee. Zo bouwen mbo-studenten van het Summa College een auto voor een Shell-wedstrijd. 

Studenten van Summa Automotive Engineering, zeg maar de auto-tak van het mbo in Eindhoven en Helmond, doen mee aan een wedstrijd van Shell. Doel van dit Shell Eco Project: Ontwerp en maak een zuinige auto die nog eens een racewedstrijd kan winnen ook. ,,Het is een jaarlijkse wedstrijd. De laatste winnaar had een verbruik van 1 op 186. Wij willen dat beter doen", legt docent Frank van Duren uit. 

Het maken van de auto gebeurt in een hal in Boxtel. Het team bestaat uit zeven studenten: Jordi Geurts, Rick de Wit, Wouter de Groot, Sjors van de Munckhof, Luca van de Coevering, Lars Kloosterman en Niels Duisters. De laatste drie waren daar afgelopen week aan het werk. De studenten steken er erg veel eigen tijd in. ,,Dit is dus alleen voor zeer gemotiveerde studenten weggelegd. Je moet het echt leuk vinden om te doen”, zegt Van Duren. Het gaat om derdejaarsstudenten niveau vier. 

Droom

Van de Coevering maakt samen met zijn twee collega’s de buitenkant van de auto. ,,Dat is heel lonend. Je ziet snel wat je maakt. Daar hou ik van.” Voor Kloosterman is dit werk een droom die uitkomt. ,,Voor mij zijn auto's altijd al een hobby geweest. Thuis ben ik er ook twee aan het opknappen.”

De wedstrijden zijn van 22 mei tot en met 25 mei op een kartcircuit bij Oss. Vijftig teams uit het mbo doen mee. Daarna lonken nog de nationale, en als het even kan, internationale wedstrijden. Het team van de Summastudenten doet mee onder de naam: Slimme Eco Utenited.  De uitleg voor de naam ‘Utenited’: ,,Een ute is de naam van een Australische pickup truck. We vonden het wel leuk om dat woord in onze naam te hebben", zegt Kloosterman. 

Paars en zilver

Hun wagen krijgt de kleuren paars en zilver. ,,Paars onder en zilver boven”, zegt Van de Coevering. ,,Dat zijn de kleuren van Summa.”

Met het wedstrijdelement erbij oefenen de deelnemers tevens het werken in projecten en samenwerken met elkaar. ,,Dit past hier helemaal in", zegt Van Duren. ,,Voor de studenten is het gewoon een leuk project. Ze steken er elke week een vrije dag in. Dan hebben ze er na een jaar nogal wat uren inzitten. Dat is ook nodig, je bent tenslotte een auto aan het bouwen. Maar ze doen het ook maar, dat vind ik zo knap.” 

Volledig scherm
Summastudenten aan het werk: links Lars Kloosterman, rechts Luca van de Coevering en achter Niels Duisters. © Beeld Werkt
 1. Wereldboom in ’t Wasven: Hart van hout voor Gevlekte Zuiderling
  PREMIUM

  Wereldboom in ’t Wasven: Hart van hout voor Gevlekte Zuiderling

  Gisteren kwamen in ’t Wasven natuur en cultuur samen tijdens Fête de la Nature: Alfred van Kempen, bestuursvoorzitter Groendomein Wasven en Sandra van Gerwen, projectleider CKE hadden voor de tweede maal de handen ineen geslagen om dit festival te organiseren. Het thema dit jaar was bomen, en niet zonder reden: precies tien jaar geleden werd een majestueuze plataan in ’t Wasven als eerste Wereldboom in Nederland ingewijd. De boom, met de naam de Gevlekte Zuiderling, is rond 1760 geplant.
 2. LIVE: Grimmige sfeer voor moskee, tegendemonstranten gooien met stenen naar politie. Pegida-stoet kan niet verder: ‘Dat wat daar staat is schorem’
  Live+video

  LIVE: Grimmige sfeer voor moskee, tegendemon­stran­ten gooien met stenen naar politie. Pegida-stoet kan niet verder: ‘Dat wat daar staat is schorem’

  EINDHOVEN - De demonstranten van Pegida worden opgehouden nabij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven, waar tegendemonstranten de weg blokkeren. De sfeer wordt steeds grimmiger: er wordt met stenen naar de politie gegooid, waarop de ME charges uitvoert. De Pegida-demonstranten willen voor de moskee een gefrituurde varkenslap gaan eten en toespraken houden, maar dat wordt tot nu toe niet toegelaten door de tegendemonstranten.