Volledig scherm
Wethouder Monique List. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Tijdelijk mandaat voor stichting Cultuur Eindhoven

EINDHOVEN - De stichting Cultuur in Eindhoven (SCE) krijgt een tijdelijk mandaat van het college van B en W om subsidie toe te kennen. Daarmee repareert het stadsbestuur het juridische vacuüm dat is ontstaan door een uitspraak van de raad van state. Het mandaat is tijdelijk, tot eind volgend jaar. Daarna moet er een definitieve reparatie komen in verordening waarmee de taken en bevoegdheden van SCE zijn geregeld. 

Het college van B en W heeft dat aan de gemeenteraad laten weten. De reparatie is noodzakelijk omdat de Raad van State in februari tot de slotsom kwam dat de cultuurstichting juridisch niet bevoegd was gemeentelijke subsidies te verstrekken aan culturele instanties in Eindhoven. Dat bleek tijdens een zaak die de Eindhovense bibliotheek tegen de stichting Cultuur had aangespannen. Die zaak kwam er vanwege onvrede bij de bibliotheek over een korting die SCE had doorgevoerd op onder meer de subsidie aan de bibliotheek. 

,,We hebben deze tijdelijke mandaatconstructie op meerdere plekken juridisch laten toetsen. En deze regeling heeft de toets der kritiek doorstaan", zegt cultuurwethouder Monique List (VVD) in een toeliching op het besluit. ,,Hiermee hebben dit probleem gelukkig goed kunnen tackelen”. 

In het najaar evalueert de Eindhovense gemeenteraad de werkwijze van de stichting Cultuur. ,,Als de raad wil dat we die mandaatregeling anders aanpakken, dan kan dat uiteraard. Die ruimte is er", aldus List. 

 1. Wereldboom in ’t Wasven: Hart van hout voor Gevlekte Zuiderling
  PREMIUM

  Wereldboom in ’t Wasven: Hart van hout voor Gevlekte Zuiderling

  Gisteren kwamen in ’t Wasven natuur en cultuur samen tijdens Fête de la Nature: Alfred van Kempen, bestuursvoorzitter Groendomein Wasven en Sandra van Gerwen, projectleider CKE hadden voor de tweede maal de handen ineen geslagen om dit festival te organiseren. Het thema dit jaar was bomen, en niet zonder reden: precies tien jaar geleden werd een majestueuze plataan in ’t Wasven als eerste Wereldboom in Nederland ingewijd. De boom, met de naam de Gevlekte Zuiderling, is rond 1760 geplant.
 2. LIVE: Grimmige sfeer voor moskee, tegendemonstranten gooien met stenen naar politie. Pegida-stoet kan niet verder: ‘Dat wat daar staat is schorem’
  Live+video

  LIVE: Grimmige sfeer voor moskee, tegendemon­stran­ten gooien met stenen naar politie. Pegida-stoet kan niet verder: ‘Dat wat daar staat is schorem’

  EINDHOVEN - De demonstranten van Pegida worden opgehouden nabij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven, waar tegendemonstranten de weg blokkeren. De sfeer wordt steeds grimmiger: er wordt met stenen naar de politie gegooid, waarop de ME charges uitvoert. De Pegida-demonstranten willen voor de moskee een gefrituurde varkenslap gaan eten en toespraken houden, maar dat wordt tot nu toe niet toegelaten door de tegendemonstranten.