Volledig scherm
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Tip CDA-minister in Eindhoven: alle 75-plussers thuis opzoeken, privacywet AVG geen bezwaar

EINDHOVEN - ‘Zorg ervoor dat alle 75-plussers in je gemeente elk jaar een keer thuis worden opgezocht, door een wijkteam of vrijwilligers.’ Met die tip kwam CDA-minister Hugo de Jonge maandag tijdens zijn bezoek aan Eindhoven. De nieuwe privacywet AVG is volgens hem geen reden om dat niet te doen. 

Dat zei  De Jonge maandagavond na de eerste presentatie van het landelijke CDA-discussiestuk Zij aan Zij in de Eindhovense Lichttoren. Het Eindhovense college - met daarin ook een CDA-wethouder - weigert juist om ouderen een verjaardagskaart te sturen met de vraag of ze contact of hulp willen. Ouderenorganisatie OVO meldde onlangs aan het ED dat de gemeente dit idee afwijst omdat het niet zou mogen van de privacywet AVG.

,,Eenzaamheid onder ouderen is niet iets wat ‘gewoon’ bij de stad hoort, of bij deze tijd. Daar moet je tegen in actie komen”, zei De Jonge, die als minister vorig jaar de campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ startte. ,,Ik heb eerder als wethouder in Rotterdam alle 75-plussers een brief gestuurd. Gewoon doen! Ja, die privacywet is nieuw, maar daar moet je creatief mee omgaan.”

‘Ieder mens doet er toe’

Volledig scherm
CDA-staatssecretaris Mona Keijzer tijdens de CDA-bijeenkomst in de Eindhovense Lichttoren. © RV

Het Eindhovense CDA-raadslid Remco van Dooren was blij met dit geluid. ,,Vanavond vertelde een mevrouw van de Zonnebloem nog dat ze een cursus AVG had moeten volgen. We schieten door met die AVG.” Of het Eindhovense CDA zich nu alsnog hard gaat maken voor de kaartenactie van OVO? Van Dooren: ,,We moeten in ieder geval met eenzame ouderen in contact komen. Hoe, dat weet ik nog niet.”

Ook CDA-staatssecretaris Mona Keijzer sprak tijdens de bijeenkomst in de Eindhovense lichttoren. ,,Ieder mens doet er toe. Elk mens komt tot zijn recht in relatie tot een ander.” Ze vond dat het CDA het oude ideaal van het gezin als hoeksteen van de samenleving weer moet koesteren. ,,Maar dan elk gezin, ongeacht de samenstelling.”