Twee aanhoudingen bij intocht Eindhoven, burgemeester baalt van laat afzeggen KOZP: ‘Bizar’

VIDEOEINDHOVEN - Spanningen rond de intocht van Sinterklaas zijn in Eindhoven uitgebleven. Het werd een feest voor duizenden kinderen, die de Sint welkom heetten in de stad. Er waren kleine demonstraties van voorstanders van zwarte Piet. Twee mensen zijn gearresteerd omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgden.

Terwijl duizenden mensen de Sint toejuichten, was er na de ongeregeldheden van vorig jaar op de achtergrond wat spanning. Er was veel politie op de been. Veel meer dan eigenlijk nodig, erkende burgemeester John Jorritsma.

De inzet was gebaseerd op de verwachting dat ook Kick Out Zwarte Piet zou demonstreren bij de intocht. Maar die groep blies de plannen vrijdagavond af. Veel te laat, als het aan Jorritsma ligt. De actiegroep had volgens hem al twee weken kunnen weten dat Eindhoven volgend jaar de landelijke lijn wil volgen qua uiterlijk van zwarte Piet. Hoogstwaarschijnlijk met roetvegenpieten dus. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De Sint komt aan in een gespannen, maar vrolijk Eindhoven. © Bert Jansen

De burgemeester baalt dan ook flink dat KOZP niet eerder heeft laten weten dat er niet gedemonstreerd werd. ,,Ik vind dat bizar‘’, zegt hij tegenover het Eindhovens Dagblad. De voorbereiding en politie-inzet heeft de stad een hoop geld gekost. ,,Als zo’n demonstratie dan ter elfder ure wordt afgezegd... Dat had ook een week eerder gekund, denk ik.’' 

Twee arrestaties, twee mensen meldden zich niet

In Woensel werd wél gedemonstreerd, door pro-zwarte pieten. Actiegroep ’Sinterklaasfeest als traditie’ kreeg een plek toegewezen op een grasveld in de hoek van de Dr. Cuyperslaan en Winston Churchill-laan. 

In de stad werden zaterdagmiddag twee mensen gearresteerd. Zij volgden de aanwijzingen van de politie niet op. Een groep van zestien mensen had zich zaterdag bij de politie moeten melden als strafmaatregel voor de rellen van vorig jaar. Veertien mensen deden dat netjes, maar twee zijn niet komen opdagen. ,,Zij kunnen nog een uitnodiging van het Openbaar Ministerie verwachten’', aldus burgemeester Jorritsma. 

Verder waren er volgens de politie geen noemenswaardige incidenten en verliep de intocht van Sinterklaas feestelijk. 

Lees hieronder terug hoe de intocht van Sinterklaas in Eindhoven verliep. 

Volledig scherm
Pieten bij het politiebureau in Eindhoven, maar de schmink moest er af. © Sem van Wijnhoven