Volledig scherm
John Kerstens, PvdA-Kamerlid. © ANP

Tweede Kamer-fractie PvdA wil opheldering over cliëntenraad Eindhoven

EINDHOVEN - De PvdA in de Tweede Kamer heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de positie van de cliëntenraad in Eindhoven. De partij vraagt zich af of die wel onafhankelijk is.

De Haagse fractie van de PvdA wil van de minister weten of de Eindhovense cliëntenraad wel in staat is om de ontwikkelingen rond huishoudelijke hulp voor ouderen en zieken kritisch te volgen. Ook wil de partij weten hoe het staat met andere cliëntenraden in Nederland.

Dit naar aanleiding van het artikel in het ED van dinsdag dat de leden van de cliëntenraad zich monddood hebben laten maken en het feit dat Eindhoven eerder vijf leden ontsloeg.

Monddood

,,Gemeentes hebben veel vrijheid in het sociaal domein. Juist daarom is een onafhankelijke cliëntenraad van groot belang", zegt PvdA-Kamerlid John Kerstens. ,,Daarnaast vind ik dat zeker Eindhoven, gelet op alle gedoe die bestaat rondom de huishoudelijke hulp, ver weg zou moeten blijven van de schijn van het monddood maken van een kritische cliëntenraad."

De PvdA in Eindhoven waarschuwde eind 2017 al dat het nieuwe beleid voor huishoudelijke hulp van Eindhoven slecht zou uitpakken voor ouderen en zieken en dat dit tot bezwaren en juridische kosten zou leiden. De partij stond echter vrijwel alleen.

Deze week werd bekend dat de gemeente hier al 4 ton aan kwijt is en dat haar 150 rechtszaken wachten.

  1. Speciaal uit Israël voor plaatsing van struikelstenen in Eindhoven
    PREMIUM

    Speciaal uit Israël voor plaatsing van struikel­ste­nen in Eindhoven

    EINDHOVEN - Het is de tweede keer dat Sonja Khan er speciaal vanuit Israël voor naar Eindhoven komt: het terugplaatsen van vier struikelstenen aan de Pastoriestraat waar haar ouderlijk huis ooit stond. Het huis moest wijken voor de herinrichting van de Pastoriestraat en daarmee moest ook voor de herdenkingsstenen een nieuwe en definitieve plek gevonden worden. De organisatie die in Eindhoven in totaal al 330 zogenoemde Struikelstenen plaatste, hoopt woensdag 18 september op veel belangstelling en steun bij dit bijzondere moment.