Volledig scherm
Omgeploegde akker bij Stadsakker Orangerie in Woensel-Noord. © Jesper de Vaan

Vandalen ploegen Stadsakker in Woensel om met quad

EINDHOVEN - Voor de zoveelste keer in korte tijd zijn er vernielingen aangericht bij de Stadsakker Orangerie in Woensel-Noord. In de nacht van maandag op dinsdag is door onbekenden met een quad over de akker gereden, veel gewassen gingen hierbij verloren.

In het daglicht is goed te zien welke ravage de quad heeft aangericht op de Stadsakker Orangerie aan de Castiliëlaan in Woensel-Noord. De omheining ligt omver en de complete hectare waarop ze de groenten voor de Eindhovense voedselbank verbouwen, is van voor tot achter omgeploegd. Alleen niet op een wijze zoals Henk Köhler en de tientallen andere vrijwilligers het graag zien. “De aardappels die normaal tien centimeter onder de grond zitten, liggen nu verspreid op het veld.” 

Hij was degene het dinsdagochtend opmerkte en ze zijn al de hele dag bezig op de akker om de schade op te nemen. Overal zijn de diepe groeven van de quad zichtbaar in de aarde. “Ze zijn dwars door het hek gegaan en daarna hebben ze over het hele terrein achtjes gereden.” Ook de bonenstaken, het uienveld en vele andere gewassen zijn hierbij vernield.

Quote

Ze zijn dwars door het hek gegaan en daarna hebben ze over het hele terrein achtjes gereden

Henk Köhler

Moedeloos

Het is om moedeloos van te worden voor de vrijwilligers van de Stadsakkers. Het begon een half jaar geleden met kleine beschadigingen aan de keet en de buitenkeuken. Inmiddels is dat een hele waslijst aan vernielingen, tussendoor ging ook nog diezelfde keet in vlammen op en werd hun tractor gestolen. Vorige week was er eindelijk positief nieuws met de komst van een vervangende tractor, die grotendeels betaald is door sponsoren. 

Die vreugde bleek van korte duur toen ze maandagnacht opnieuw ongewenst bezoek kregen. Alle uren die de tientallen vrijwilligers de afgelopen maanden grotendeels geknield op het land doorbrachten om zo de ruim 500 Eindhovense gezinnen bij de voedselbank wekelijks te voorzien van verse groente, zijn in een dollemansrit van een paar minuten om zeep geholpen. 

Köhler: “Wij doen zo ons best hier om alles te beschermen. We verjagen de bladluizen van alle gewassen en hebben vogelverschrikkers neergezet, maar tegen zulke idioten kunnen we ons niet weren.”