Eindhoven vv Wodan
Volledig scherm
Eindhoven vv Wodan © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Voetbalclubs Wodan en Nieuw-Woensel in Eindhoven: het woord is nu aan de leden

EINDHOVEN - Wodan opheffen en Nieuw-Woensel verhuizen? Zo ver is het nog niet. Eerst zijn de ledenvergaderingen van de beide Eindhovense voetbalclubs nog aan de beurt.

Het woord is nu aan de leden, de besturen van de Eindhovense voetbalclubs Wodan en Nieuw-Woensel laten daar geen misverstand over bestaan. Alleen als de leden van de beide amateurclubs er mee instemmen, kan het opzienbarende besluit van het Eindhovense stadsbestuur worden uitgevoerd.

Dat besluit, dinsdagavond laat wereldkundig gemaakt, is dat het financieel noodlijdende Wodan aan het eind van dit seizoen wordt opgeheven. Tegen die tijd verhuist Nieuw-Woensel van de huidige, verouderde locatie op sportpark Bokt naar de lege plek die Wodan achterlaat op sportpark Eindhoven-Noord. De voetballers van Wodan kunnen dan overstappen naar Nieuw-Woensel en zo toch een balletje blijven trappen.

Met dit besluit neemt het Eindhovense stadsbestuur het advies over dat een commissie met daarin KNVB, PSV en het Eindhovense amateurvoetbal aan het college van B en W heeft uitgebracht.

Niet meer levensvatbaar

Die commissie concludeerde dat Wodan niet meer levensvatbaar is, zo zei Alger Vissers namens die commissie. Oorzaak: forse schulden, weinig inkomsten, een teruglopend ledental en een wankele organisatie.

,,We willen eerst het gesprek aan met onze leden voordat we via de media gaan communiceren", reageert Wodan-voorzitter Ben Albinus desgevraagd. Albinus ging pas eind vorige week met enkele andere Wodanleden aan de slag als nieuw en tijdelijk bestuur van de geplaagde club die in 2012 ontstond na een fusie van de clubs ESV en WVVZ. ,,Voor ons staat het belang van de voetballende kinderen voorop, de rest is daar wat ons betreft ondergeschikt aan. Maar het is nu aan de leden om te zeggen hoe we nu verder gaan. En die kans krijgen ze vanavond al."

Dat geldt ook voor Nieuw-Woensel, zegt bestuurssecretaris Huub Coersen. ,,Als bestuur staan we positief tegenover een verhuizing. Het biedt ons volop nieuwe kansen, en we zouden de beschikking krijgen over een mooie en moderne locatie. Maar we zijn een vereniging, en daarin zijn de leden de baas. We gaan hen volgende week eerst informeren, en dan volgt er een ledenvergadering waarin er gestemd kan worden over het verhuizingsplan."

Een paar jaar geleden nog maar ketste een verhuizing van Nieuw-Woensel naar Eindhoven-Noord na tegenstand van de leden af. Waarom zou dat nu anders zijn? ,,Toen was sprake van een fusie met Wodan op verzoek van het gemeentebestuur, dat is nu niet aan de orde. Natuurlijk zijn de leden van Wodan straks bij Nieuw-Woensel welkom. Maar wel onder voorwaarden, het moet voor ons wel behapbaar blijven."