Twee ervaringsdeskundigen op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel in 2018 toen rechtstreeks contact met lotgenoten nog mogelijk was.
Volledig scherm
Twee ervaringsdeskundigen op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel in 2018 toen rechtstreeks contact met lotgenoten nog mogelijk was. © NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Voor elkaar: NAH Contactlijn in regio Zuidoost-Brabant luistert en geeft tips & tricks

EINDHOVEN  - Een contactlijn voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Die is sinds ruim een week in de lucht om ook deze groep te kunnen helpen met een luisterend oor, tips & tricks.

Voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is er gewoonlijk een inloopspreekuur bij Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven-Noord. Maar sinds de uitbraak van de corona-crisis is er nog maar weinig ‘gewoon’ en is ook het inloopspreekuur vervallen.

Specifieke problemen

,,Terwijl er natuurlijk alle reden is om aan te nemen dat ook deze mensen tegen specifieke problemen aanlopen",  zegt coördinator Marjan Enning  van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant. ,,Reden voor ons om een telefonische contactlijn op te zetten zodat mensen met NAH toch bij ons terechtkunnen voor een luisterend oor, vragen, tips & tricks.” 

Te veel prikkels

Daarvoor heeft het NAH Netwerk zeven ervaringsdeskundigen bereid gevonden zich in te zetten, allemaal mensen die ook dat inloopspreekuur ‘bemensten’. Enning: ,,Het is bij uitstek de groep die je daarvoor nodig hebt. Zij kennen de problematiek immers als geen ander en kunnen daardoor gericht informatie en advies geven. Zo kan voor mensen met NAH overprikkeling een probleem zijn, bijvoorbeeld door de niet aflatende stroom nieuws en informatie over het virus.” 

Dagelijkse structuur is weg

Ze vervolgt: ,,Maar ook is de structuur uit hun dag: kinderen gaan niet meer naar school, de dagbesteding is weggevallen en dan zijn er ook nog overbelaste mantelzorgers die nu helemaal geen momentje meer voor zichzelf hebben. Natuurlijk kunnen wij die problemen niet allemaal oplossen, maar we kunnen wel luisteren en handvatten bieden waarmee ze weer even vooruit kunnen.”

Contact maken

Behoefte aan contact met de NAH-contactlijn? Bel 06-43366613 of mailen.