De Al Fourqaan-moskee.
Volledig scherm
De Al Fourqaan-moskee. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Vragen over prediker bij Al Fourqaan-moskee Eindhoven

EINDHOVEN - Lijst Pim Fortuyn in Eindhoven vraagt zich af of burgemeester en wethouders wisten dat prediker Mamdou Tamami deze week sprak in de Al Fourqaan-moskee.

Mamdou Tamami was in 2015 een van de beoogde sprekers op een omstreden liefdadigheidsbijeenkomst van de islamitische stichting Rohamaa in Rijswijk. Toenmalig minister Bert Koenders van buitenlandse zaken trok destijds de visa in van drie predikers die in Rijswijk het woord zouden voeren. 

Omstreden predikers

Uit privacy-overwegingen werd toen niet bekendgemaakt van wie precies de visa werden ingetrokken. Wel duidelijk werd dat Tamami zich in Rijswijk in het gezelschap zou begeven van omstreden predikers die als haatzaaier te boek staan. De bijeenkomst werd door de organiserende stichting afgeblazen onder druk van de Rijswijkse burgemeester en na kritiek van Tweede Kamerleden van onder meer D66, CDA, VVD en Geert Wilders.

Vierdaags benefiet

Tamami was de voorbije dagen in Eindhoven om deel te nemen aan een vierdaags benefiet in de Al Fourqaan-moskee. Lijst Pim Fortuyn wil nu van burgemeester en wethouders weten of ze wisten van de komst van de prediker. Ook wil de politieke partij weten of de moskee het college van b en w op de hoogte houdt van welke predikers er precies komen en of er over de komst van Tamami contact is geweest met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Nieuw dak

Lijst Pim Fortuyn stelt ook vragen over inzamelingsacties tijdens de ramadan van de Stichting Alabraar - die de Al Fourqaan-moskee runt - en de stichting Islamplanning. Alabraar haalde 40.000 euro op voor een nieuw dak op de moskee, Islamplanning 120.000 euro voor koranlessen.