Volledig scherm
PREMIUM
Een rondleiding voor werkzoekenden bij een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie, georganiseerd door Helmond ROC Ter Aa, Senzer en ‘foodbedrijven’ in de regio. (archieffoto) © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wethouder wil binnen een half jaar meer mensen uit Eindhoven uit de bijstand halen

EINDHOVEN - Wie nu in de bijstand belandt in Eindhoven, blijft daar vaak onnodig in zitten. Er gaat van alles mis: ondernemers met vacatures krijgen te weinig kandidaten aangeboden, de gemeente weet niet of de werktrajecten die ze inkoopt effectief zijn en de samenwerking met WIJeindhoven en andere partners loopt niet.

Dat moet en zal binnen een halfjaar beter gaan, stelt wethouder Yasin Torunoglu (Werk en bijstand, PvdA). ,,Komende zomer willen we per maand ruim 65 mensen met een bijstandsuitkering aan werk helpen, zodat we over heel 2019 uitkomen op 800." In 2018 lag dit aantal op 600. De wethouder is niet van plan om de intake voor mensen die een uitkering hebben en werk zoeken - sinds drie jaar een taak van de aparte stichting WIJeindhoven - weer door de gemeente te laten doen. Wel wil hij dat er scherper wordt gescreend: ,,Wie meteen aan het werk kan, moet naar het Participatiebedrijf. Wie ondersteuning nodig heeft is het beste af bij WIJeindhoven." Torunoglu bespreekt zijn ideeën hierover vanmiddag met de raadscommissie.