Wie was in 1952 de snelste in de wielerronde van Helmond?
EINDHOVEN - De wielerronde van Helmond in 1952. Wie weet welke wielrenner dit van wielerploeg Terrot is en wie won er dat jaar? Ook andere herinneringen aan of anekdotes over de wielerronde zijn welkom. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s.
Delen per e-mail
Fotograaf Frans van Mierlo liet zijn complete oeuvre na aan het Regionaal Historisch Centrum. Samen met lezers gaat het ED op zoek naar de verhalen achter de foto’s. Weet u meer over de foto? Meld het via d.hoekstra@ed.nl.
Een nieuw begin bleek uiteindelijk het begin van het eind. Het is 1964 als per vrachtauto een van de spinmachines van de Wollenstoffenfabriek v/h W. van Moorsel en Co wordt opgehaald bij dit pand aan vermoedelijk de Paradijslaan. Een paar jaar eerder is de directie met de gemeente tot een akkoord gekomen over de verkoop van het perceel.
Wollenstoffenfabriek
Een wollenstoffenfabriek dus en geen linnenfabriek, zo corrigeert Dolf van Moorsel het bijschrift dat vorige week bij deze foto stond. Van Moorsel is een van de nazaten van de oprichters van de fabriek. De geschiedenis gaat volgens hem terug tot 1885 als Willem van Moorsel aan de Paradijslaan een stoomweverij opricht. Later omgebouwd tot Koninklijke Nederlandsche Flanelfabriek W. van Moorsel & Co en rond 1930 werd dat dus de wollenstoffenfabriek.
Volgens Van Moorsel moest de fabriek in de jaren zestig wijken voor grote herinrichtingsplannen voor de Eindhovense binnenstad. ,,Een nieuw stadhuis en uitbreiding van het Van Abbemuseum bijvoorbeeld. Ook een groenboulevard tussen de Wal en de Edenstraat maakte deel uit van de plannen en die was door de gemeente precies gepland over het fabrieksterrein en het bijhorende koetshuis dat werd gebruikt als opslag. In ruil voor het perceel aan de Paradijslaan werd door de gemeente nieuwbouw op het nog te ontwikkelen industrieterrein De Hurk beloofd.” Destijds nog weilanden maar aan de Beemdstraat betrok Van Moorsel er in 1964 als eerste hun nieuwe pand.
Einde verhaal
Een frisse start maar al snel kwam de klad erin. Landelijk ging het bergafwaarts met de wollenstoffen-industrie en gingen fabrieken in rap tempo failliet. Voor de familie Van Moorsel reden om in 1968, vier jaar na de heropening, ook hun fabriek te sluiten.
Dat was een tegenvaller voor Huub Maas uit Eindhoven. De inmiddels 72-jarige Maas was in 1968 net aangesteld als ploegbaas toen het bedrijf ophield te bestaan. ,,Ik ben er begonnen op mijn veertiende, toen nog aan de Paradijslaan. Op de spinnerij hadden ze machines van wel vijftig meter lang. Met grote walsen waarmee het wol werd bewerkt. Gevaarlijk ook want als je hand er tussenkwam, was je zo een vinger kwijt. Er liepen ook een aantal medewerkers rond die een of meerdere vingers misten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een dik boek in één dag: Brandy van Grinsven leest de dikste pillen in sneltreinvaart
EINDHOVEN - Een spannende thriller lezen kost Brandy van Grinsven net zo veel tijd als het bakken van een taart. De 431 pagina's van de nieuwste Nicci French, Wie niet horen wil, heeft ze in een duizelingwekkend tempo in 3,5 uur verslonden. „Maar”, zo relativeert ze, „het was een broodje kaas-boek.” -
’t Trefpunt krijgt containers om te kunnen ‘groeien’
EINDHOVEN - Vier containers van zes bij drie meter komen als uitbreiding bij ontmoetingsplaats ’t Trefpunt in de wijk de Tempel. De vergunningprocedure loopt, maar begin volgend jaar wil voorzitter Ge Wonink de containers op hun plek hebben staan. -
Wie deed er verkeersexamen in 1961 en waar is deze foto gemaakt?
EINDHOVEN - Trotse leerlingen met hun verkeersexamen in 1961. Gaat het hier om het verkeersexamen op de fiets en van welke school zijn dit de leerlingen? Ook voor leuke anekdotes over uw eigen verkeersexamen mag u reageren op deze foto. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s. -
Wie stond er bij Katholiek Leven in Eindhoven op de planken in 1955?
EINDHOVEN - Een propaganda-avond van de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) bij Katholiek Leven in Eindhoven. Het is oktober 1955 als er in het gebouw aan de Wal een toneelstuk wordt opgevoerd. Wie was erbij of heeft andere herinneringen aan de KAB of het pand van Katholiek Leven? We komen graag met u in contact. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s. -
PREMIUM
Duizenden mensen ‘te jong’ voor vaccinatie: GGD belt afspraken (wéér) af
EINDHOVEN - De GGD blijft fout op fout stapelen bij het maken van vaccinatie-afspraken. De landelijke organisatie GGD GHOR erkent dat de afgelopen dagen duizenden mensen zijn afgebeld die een tijdstip hadden gereserveerd om ingeënt te worden.
-
Wie verfraaide het plantsoen voor het Van Abbemuseum in 1961
EINDHOVEN - Het plantsoen voor en de entree van het Van Abbemuseum ging in 1961 op de schop. Wie weet nog wat de aanleiding destijds was en weet wie er op de foto staan? We horen het graag. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s. -
Video
Eindhovens nachtleven in actie voor Rararadio
EINDHOVEN - Meer dan 25 collectieven uit het Eindhovense nachtleven hielpen zondag mee aan een benefietshow om Rararadio ‘on air’ te houden. 11 uur achtereen draaiden Dj’s vanuit de grote zaal van Dynamo om steun te vragen voor het radiostation, dat dinsdagnacht door diefstal werd getroffen. -
Wie bediende in 1964 de machine in de linnenfabriek van Van Moorsel in Eindhoven?
EINDHOVEN - Het is 1964 als er per vrachtwagen een nieuwe machine voor de linnenfabriek van Van Moorsel aan de Beemdstraat in Eindhoven wordt afgeleverd. Wie heeft er nog bij Van Moorsel gewerkt of weet welke machine hier afgeleverd werd? We horen het graag. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s.