Volledig scherm
nepgeld van Ali Express © ED

Winkeliers slaan alarm over nepgeld Ali Express

EINDHOVEN/WAALRE - Op verschillende plekken is deze week geprobeerd om te betalen met vals geld. Onder winkeliers bestaat het vermoeden dat het gaat om nepgeld dat oplichters voor een prikkie kopen op de Chinese online marktplaats Ali Express. Voor minder dan 2 dollar is een stapeltje nagemaakte eurobiljetten te koop. 

Het filiaal van Albert Heijn aan de Strijpsestraat in Eindhoven werd de dupe, bevestigt bedrijfsleider Mireille Withagen. Ze zegt dat de politie is ingeschakeld maar wil verder niks kwijt vanwege de gevoeligheid van de zaak. 

Bij verschillende winkels in Waalre is dinsdag geprobeerd om een biljet van 50 euro te wisselen. De betrokken winkeliers gaan ervan uit dat het ging om vals geld. 

Eigenaar Ingrid Sanders van De Bakkerij in Waalre zegt dat ze weigerde om te wisselen en dus niet zeker weet dat het nepgeld was. ,,Het is natuurlijk absurd en schandalig dat vals geld op internet te koop is’’, reageert ze. 

Ewout Dik van de nabijgelegen slijterij Gall & Gall laat weten dat hij gelukkig onvoldoende contant geld in kas had om te wisselen. ,,Chinezen maken alles na en dus ook geld. Ze bieden allerlei valuta aan die niet van echt te onderscheiden is.’’

Eind april betrapte de politie op de kermis in de Tilburgse wijk Reeshof al eens drie minderjarigen die met vals geld wilden betalen dat ze online hadden gekocht. 

De politie kon vrijdag niet zeggen of nagemaakt geld uit China een groeiend probleem is. 

Vlogger Sven van der Meulen liet deze week in zijn vlog zien hoe makkelijk het is om op internet aan nepgeld te komen. Bekijk de video hieronder:

Volledig scherm
nepgeld van Ali Express © ED